Miraculosul si valorosul ulei de lavanda poate fi uneori doar o frectie la un picior… bionic 🙂 (fie-mi permisa gluma, ca tot s-a lansat de curand un nou film din seria Star Wars). Cu alte cuvinte, putem sa aruncam banii in vant si sa ne pierdem interesul datorita lipsei efectelor si a tuturor beneficiilor uimitoare de care am auzit. Cum recunosti adevaratul ulei de lavanda?
Despre calitatile si valoarea uleiului esential de lavanda am tot vorbit, asa ca nu o sa insist pe asta, cel putin nu acum, in acest articol. Acum as vrea sa va dau cateva idei utile pentru atunci cand vreti sa cumparati ulei esential de lavanda. Rareori veti gasi tiparita pe ambalaj o analiza chimica lamuritoare. Si probabil chiar daca ar fi acolo tot nu veti sti cum sa faceti diferenta intre un ulei esential pur, de calitate, si un ulei mineral amestecat in proportii variabile cu un ulei ieftin de lavanda produs prin distilare chimica. Puteti chiar gasi si ulei mineral aromatizat cu un compus de sinteza ce imita foarte bine mirosul de lavanda.
Sunt convins ca ati inteles ca tot ce stiti despre uleiul esential de lavanda devine egal cu zero cand ne referim la imitatia de mai sus. Ce e de facut? Voi enumera mai jos cateva directii care sa va orienteze in gasirea un produs de calitate superioara.
- Incercati sa gasiti cultivatori de lavanda. Cautati pe plan local cultivatori de lavanda de la care sa cumparati uleiul dorit. Un cultivator autentic de lavanda va sti sa va lamureasca cu toate detaliile pe care le cautati. Pretul pe care-l veti gasi la fermier va fi, in general, un pret corect, stabilit de piata, si probabil nu va contine diverse taxe cuprinse in pretul de raft la un comerciant, TVA-ul de exemplu (cei mai multi fermieri nu sunt platitori de TVA). Daca nu gasiti pe plan local, atunci aveti destule posibiltati pe internet cautand pe Google sau pe Facebook.
- Daca nu cunoasteti niciun fermier care cultiva lavanda sau va e greu sa comandati online, puteti gasi totusi ulei de calitate si la unii comercianti. In general, un ulei de calitate vine cu un ambalaj de calitate, pe care puteti citi cel putin numele soiului de lavanda. Daca veti gasi scris doar „ulei de lavanda” sau ceva asemanator, eu unul n-as fi prea multumit. Ar trebui sa aiba denumirea stiintifica, lavandula angustifolia, pentru lavanda, sau lavandula X intermedia, pentru lavandin, urmata de denumirea soiului (sevtopolis, blue scent, grosso, etc.)
- Cereti detalii vanzatorului. Daca este cultivator de lavanda, sau un comerciant dornic sa-si satisfaca clientii, sigur va sti multe detalii despre ce vinde. Daca nu stie nimic, cum ati putea avea incredere ca s-a asigurat ca ce vinde el acolo nu este vreo „gluma”?
- Pretul este important de stiut. Un pret prea mic, ne poate duce la o varianta de produs sub asteptari. Interesati-va despre pretul mediu inainte sa cumparati.
- Ultima sugestie, dar nu cea din urma: urmariti recomandarile celorlalti cumparatori. Din fericire, cel putin online, ne este foarte simplu sa gasim parerile reale ale altor oameni si ne putem ghida dupa experienta lor.
Insist asupra atentiei pe care trebuie s-o acordam acestei alegeri. Nu e doar vorba de bani, e vorba de felul in care ne pretuim pe noi insine si pe cei care depun eforturi sa ofere produse de calitate.
… aici, mai astept sugestii si de la voi cumparatorii, sau chiar de la alti comercianti si fermieri interesati in promovarea uleiului esential de calitate. Orice mesaj din partea voastra ma bucura si ma incredinteaza ca impreuna, o sa facem din povestea lavandei in Romania, un exemplu de bune practici si succes.
6 comments
Transylvanian Lavender
Poti cere si o mostra, un vanzator serios v-a da asa ceva.
Transylvanian Lavender
Ca si producator de ulei de lavanda, am ales calea Jedi ( ca sa fiu in ton cu tema filmului) adica am infiintat o firma prin care vreau sa vand legal uleiul, atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Nu judec pe cei care nu au ales aceasta cale, costurile si bataia de cap nu se justifica pentru unii si este de inteles. Primul pas este certificarea produsului, care este unul cosmetic. Mentionez asta deoarece conform legii, nu am voie sa sugerez ca acest ulei poate fi consumat intern, deoarece atunci trece in alta categorie, cea a produselor medicamentoase. Certificarea aceasta se face conform legilor Uniunii Europene, pe un portal online la care autoritatile romane au acces in cazul unui control/ verificari. Certificarea consta in publicarea pe site a urmatoarelor acte: declaratie privind organismele modificate genetic, fisa de securitate (MSDS/ SDS), eticheta produsului,notificarea produsului cu numarul CPNP(Cosmetic Products Notification Portal), raport privind siguranta produsului, specificatia tehnica (contine un raport de microbiologie si testare dermatologica pe voluntari), o analiza GC-MS (gas cromatograph – mass spectroscopy), eticheta finala a produsului (este acceptat ca pentru sticlute mici unele lucruri obligatorii sa nu se mentioneze din lipsa spatiului), si poze finale cu toate modelele de ambalaje care se comercializeaza. Toate acestea sunt o modalitate de a se asigura clientul final ca produsul este de calitate, nu contine alergeni sau substante interzise. Pe portalul respectiv se notifica produsele firmelor, in asa fel incat consumatorul final poate trage la raspundere un vanzator neserios. Ca si certificare, eu am facut doua, pentru lavanda si lavandin, cu mentionarea denumirii taxonomice diferite pe fiecare eticheta si cu analiza GC-MS care arata diferenta intre cele doua uleiuri. Pentru cumparatorii persoane juridice, toate aceste acte sunt necesare, fara de care ei nu vand si nu cumpara.
Gabi
va sti – se scrie cu un singur i
veti sti – la fel
va da- nedespartit
frumos , articolul ! spor!
da , povestea…
sterge , te rog, comentariul meu , merci!
admin
Mersi Gabi. Ai dreptate, corectez. „va da” nu gasesc, nu stiu la ce te referi.
Gabi
,, va da ,, era la comentarii …era la viitor …
cu greseli sau fara , lavanda plantata creste …si asta e cel mai important…
Uleiul esential de lavanda - Generalitati - Fabrica De Mov
[…] Uleiul de lavanda. Frectie la un picior… bionic? – un articol util pentru cei care doresc sa cumpere ulei esential de lavanda. […]