Odata ce iesi din zona artizanala a micilor cultivatori de lavanda si intentionezi sa cultivi lavanda pe suprafete mai mari, de cateva hectare, sa produci uleiul esential de lavanda de calitate devine aproape obligatoriu. In acest moment nu prea mai conteaza aspectul sau culoarea florilor ci productivitatea si calitatea acestui ulei esential de lavanda obtinut prin distilare. Cunostintele de chimie si tehnologia distilarii capata o importanta tot mai relevanta in obtinerea profitului. De la cunoasterea soiurilor cu productivitate mare sau a celor cu productivitate mai mica dar cu un balans mai bun al componenetelor esentiale, la metoda si procedura distilarii cu abur in vederea obtinerii formulei ideale si pana la depozitarea si maturarea uleiului esential, detaliile se aduna si devin parte a unui proces tehnologic.
Am ales sa scriu acest articol in mai multe parti pentru a organiza si structura informatia astfel incat sa devina mai usor de inteles si de gasit de catre cei care intentioneaza sa ajunga la stadiul producatorului de ulei esential de lavanda.
Inainte de a trece mai departe poate ar fi bine sa cititi si articolele publicate de mine referitoare la uleiul de lavanda.
- Uleiul de lavanda. Frectie la un picior… bionic? – un articol util pentru cei care doresc sa cumpere ulei esential de lavanda.
- Uleiul esential de lavanda – aici am amintit pe scurt cateva proprietati si caracteristici ale uleiului esential de lavanda, generalitati si utilizari, este o prima introducere in cunoasterea lui, util consumatorilor si cultivatorilor de lavanda.
- Uleiul Esențial De Lavandă – Cum se face? – aici aveti un film interesant despre uleiul de lavanda, film creat de catre cei de la „How it’s made”.
In partea a doua voi vorbi despre chimia uleiului, ce inseamna GC si MS si ce anume e important sa stim atunci cand facem analize uleiului obtinut. Voi continua cu soiurile de lavanda si lavandin relevante in obtinerea uleiului esential in cea de-a treia parte, . Partea a patra va descrie procesul de distilare, depozitare si maturare, iar in cea de-a cincea parte voi vorbi mai mult despre utilizare si valorificare.
8 comments
Felicia
Buna seara. Ma intereseaza subiectul maturarii uleiului,vad ca in acest articol spuneti ca veti detalia acest subiect intr-un articol viitor. Am cautat pe tot site-ul si nu am gasit nimic despre acest aspect. Ati scris pana la urma despre el? Va multumesc anticipat pt raspuns
Alin Mihai Vezure
Buna seara. N-am mai scris despre el pentru ca n-am mai gasit informatiile necesare. Doream sa fac un articol numai despre acest subiect, dar colegul care-mi putea furniza informatiile s-a lasat asteptat. Era vorba de accelerarea maturarii uleiului. Sunt metode de accelerare si probabil pana la urma le voi gasi sau le voi descoperi. Referitor la ce ati intrebat si pe grup, informatiile nu sunt prea multe. Uleiul trebuie tinut inchis in recipiente de sticla bruna (merge si albastra) sau inox, la o temperatura constanta de 10-15 grade, timp de minim 5 luni. Procesul de maturare poate dura pana la 6 luni, dar primele 2 luni sunt cele mai semnificative.
Felicia
Va multumesc tare mult. Am cautat informatii si in alte limbi si intr-adevar nu se prea gaseste nimic despre acest subiect. E prea rece daca il tinem la frigider la 4-6°? Asa ni s-a recomandat de la distilerie. Sau e mai bine la 10-15°?
Trebuie verificat in vreun fel pe parcursul acestei perioade sau cum ne dam seama cand e maturat complet?numai dupa aceea il putem duce la testat?
Suntem la inceput si noi si invatam fiindca ne dorim sa facem totul cat mai bine posibil.
Va multumesc inca o data!
fabricademov
Nu e gresit sa-l tineti la frigider, e chiar mai bine. E usor sa tii la frigider cateva kg de ulei, dar avem o problema cand e vorba de zeci sau sute de kg, de aceea recomandam 10-15 grade, temperatura unei pivnite. Nu aveti de ce verifica, doar daca sunteti foarte curiosi, procesul de maturare decurge lent si sigur daca respectati conditiile. Puteti face o analiza GC – MS a uleiului oricand doriti, maturarea modifica nesemnificativ componenta uleiului. Uleiul e complet maturat dupa minim 5 luni.
Felicia
Am inteles.multumesc mult. O zi frumoasa!
Felicia
Buna seara. Ma intereseaza subiectul maturarii uleiului,vad ca in acest articol spuneti ca veti detalia acest subiect intr-un articol viitor. Am cautat pe tot site-ul si nu am gasit nimic despre acest aspect. Ati scris pana la urma despre el? Va multumesc anticipat pt raspuns
fabricademov
Nu e gresit sa-l tineti la frigider, e chiar mai bine. E usor sa tii la frigider cateva kg de ulei, dar avem o problema cand e vorba de zeci sau sute de kg, de aceea recomandam 10-15 grade, temperatura unei pivnite. Nu aveti de ce verifica, doar daca sunteti foarte curiosi, procesul de maturare decurge lent si sigur daca respectati conditiile. Puteti face o analiza GC – MS a uleiului oricand doriti, maturarea modifica nesemnificativ componenta uleiului. Uleiul e complet maturat dupa minim 5 luni.
Felicia
Am inteles.multumesc mult. O zi frumoasa!