eCommerce WordPress Themes

Ulei esential de lavanda – Chimia

Linalool si Linalyl Acetat

Ca orice compus biochimic uleiul esential de lavanda este constituit de un amestec de componente chimice, unele discrete, altele dominante. Raportul dintre ele este dat soiul de lavanda din care provine uleiul, solul, clima, altitudinea in care a fost cultivata planta si chiar modul in care a fost recoltata floarea sau felul in care a fost distilat uleiul.
Principalele doua componente, si cele mai importante,  sunt Linalool si Linalyl Acetat. Acestea  se regasesc intr-o proportie de aproximativ 70% din masa uleiului, dar poate fi si in alte procente, de regula cuprins intre 55 si 90%. In general cele doua componente se gasesc in proportii aproximativ egale. Bazat pe aceasta a fost definit si un ideal de 40/42 parti, unii productori de cosmetice mentioneaza deseori ca folosesc ulei esential de lavanda 40/42 dar, chiar daca miroase foarte bine, asta nu inseamna ca vorbim despre ulei esential de lavanda natural ci foarte probabil e un mix intre un ulei natural si componente sintetice adaugate tocmai pentru a ajunge la raportul de mai sus. Linaloolul are un miros floral, dulce si usor condimentat si este responsabil de capacitatile de calmare pe care le are uleiul esential de lavanda.  Linalyl acetatul este un ester al linaloolului si de regula e gasit impreuna cu acesta in flori si plante aromatice. Are un miros mai curand de fructe, menta si bergamota, cu o contributie majora la mirosul final al uleiului de lavanda si mai este responsabil cu functia antiseptica a acestuia. Varianta sa sintetica este adeseori folosita ca adjuvant in „ameliorarea” uleiului de lavandin.  🙂
Pe langa aceste doua componente esentiale mai sunt alte peste 100 de substante si compusi care alcatuiesc miraculosul ulei de lavanda. Ar fi de pomenit in primul rand camforul datorita accentului pe care-l pune in aroma generala a uleiului de lavanda. E de preferat ca acesta sa se gasesca in cantitati cat mai mici, maxim 1% (maillette are 0,25%). In lavandin, de exemplu, ajunge chiar pana la 9-10%, cam el este responsabil pentru asprimea aromei uleiului de lavandin. Ar mai fi de amintit, cu procente supraunitare, si Terpinen-4-ol, 3-Octanone, Eucalyptol. In cantitati mai mici mai sunt si caryophylene, germacrene, ocimene, humalene, geranyl acetate, borneol si tot asa pana la 100 de alte „ingrediente” care contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica la „boom-ul” olfactiv al supercomplexului ulei esential de lavanda.

GC-MS : Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy

Pare sa fie o intreaga simfonie de elemente miraculoase si sigur veti considera ca este extrem de important ce partitura „canta” fiecare dintre ele si ce valoare finala aveti in eprubeta.  Toata aceasta armonie tainica poate fi dezvaluita cu ajutorul unei analize GC-MS, altfel spus Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy sau si mai si ar fi Gaz Cromatograf-Spectroscopie de Masa.

O cantitate foarte mica de ulei esential de lavanda este impinsa de gaz intr-un tub foarte lung si subtire la o temperatura ridicata, operatiunea aceasta determinind separarea componentele constituente ale mult doritului ulei esential de lavanda. Dupa ce am obtinut elementele componente, acestea vor trebui identificate printr-un proces destul de complicat si „stiintificos” dar noi va trebui sa-i zicem spectroscopie de masa, ca sa aratam ca stim despre ce e vorba. 🙂 In principiu, procedeul consta in identificarea elementelor in functie de comportamentul lor cand se afla sub influenta unui camp magnetic, comportament afectat de masa specifica si sarcina lor electrica. Cam asta am inteles eu si daca cumva bat campii, rog un chimist sa ma corecteze (nu Ovidiu?).

E important sa stim ce avem de facut atunci cand obtinem primul esantion de ulei esential de lavanda din cultura noastra. Nu uitati sa folositi instalatii de distilare adecvate (despre distilare urmeaza sa fac o alta serie de articole) pentru a nu influenta negativ rezultatul.

La final, ca de obicei, va incurajez sa folositi formularul de mai jos pentru abonare la newsletter, daca nu cumva ati facut-o deja, pentru a primi si urmatorul articol din seria ” Ulei esential de lavanda „.

Distribuie postarea:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

15 comments

  • Gabi

    Foarte frumos si documentat articolul, felicitari !
    langa armonie mi-ar fi placut ,poate ,un alt cuvant-dar armonia ai nimerit-o la fix, dupa sufletul meu…

    Reply
  • Alin Mihai Vezure

    Mersi Gabi. Am schimbat „armonia”, dar daca ai tu o sugestie mai buna sunt extrem de deschis sa schimb.

    Reply
  • Gabi

    Acum , da! E perfect!
    Multumesc !:-)

    Reply
  • Laura

    Buna ziua.

    As dori sa aflu mai multe secrete legate de obtinerea unei calitati cat mai ridicate a uleiului de lavanda.
    Detin o cultura lavanda si mi-ar place sa stiu cum s-o ingrijesc, astfel incat sa pot obtine o calitate a uleiului cat mai ridicata.
    Primul pas va fi certificarea bio, vreau sa obtin un ulei de lavanda cat mai sanatos.
    Ce produse bio i-ar mari calitatea si calitatea de ulei volatil?

    Se vorbeste de mediu si calitatea solului si se spune ca uleiul obtinut din flori de lavanda crescute la o altitudine mai mare (la munte) este mai bun calitativ decat cel obtinut din flori crescute la campie.
    Sincer nu inteleg, pentru ca nu am pregatirea necesara, fiind doar un economist, cum influenteaza calitatea uleiului volatil, temperatura si umiditatea mediului in care cresc florile de lavanda. Cum as putea crea un mediu cat mai bun pentru cultura mea de lavanda?
    Ma gandeam sa fac, in jurul culturii de lavanda, un perimetru de perdea de protectie din roscova.
    Apoi, in timp, sa investesc in niste plase de umbrire. Nu stiu, in acest moment, cum sa le amplasez si ce grad de umbrire sa folosesc.
    Poate ca si irigatiile prin picatura ar putea influenta calitatea uleiului volatil, sau doar cantitatea…
    Sau poate folosirea unor stupi cu albine ar putea influenta in bine calitatea uleiului de lavanda…

    Unii spun ca producerea uleiului din flori uscate de lavanda este mult mai bun calitativ, dar mai putin cantitativ, decat cea din flori de lavanda verde. Interesant de stiut ar fi cat de mult sa o usuci si in ce conditii, astfel incat calitatea uleiului sa fie cat mai buna.

    Apoi as vrea sa stiu secretele distilarii… am intrebat inclusiv profesorii de chimie a fiicei mele si a nepotului meu student la Agronomie.
    Intrebarile mele, aparent simple, au primit raspunsuri total diferite.
    Cum influenteaza, calitatea uleiului de lavanda, durata distilarii, temperatura, presiunea aburului?
    Unii au raspuns ca, fireste, cu cat temperatura si presiunea aburului sunt mai ridicate si timpul mai indelungat, cu atat creste si calitatea uleiului obtinut. Gresit, dupa parerea mea, pentru ca temperatura si presiunea ridicata ar putea distruge din proprietatile uleiului de lavanda.
    Altii au raspuns ca, cu cat temperatura si presiunea aburului sunt mai scazute si timpul mai indelungat, cu atat creste si calitatea uleiului obtinut. Nu am gasit nimic despre care ar putea fi valorile optime a celor trei variabile: temperatura, presiunea aburului si timpul distilarii.
    De asemenea, nu am gasit nimic legat de calitatea apei folosite in distilare. Sa fie buna cea de la chiuveta, din put forat sau apa distilata?

    Unde sa gasesc o instalatie de distilare care sa-mi obtina o calitate cat mai buna a uleiului de lavanda?

    Unde as putea testa calitatea uleiului de lavanda?

    Orice sfat referitor la cele spuse mai sus este bine-venit, cu multumiri anticipate.

    Cu respect,
    Laura

    Reply
  • Alin Mihai Vezure

    Buna ziua, am in lucru cateva articole care va vor raspunde la o parte din intrebari, dar nu la toate din pacate. Nu stiu din ce motiv nu prea gasim in Romania specialisti in cultura lavandei si am de multe ori impresia ca se face dupa ureche. Am incercat sa gasesc in literatura de specialitate si pe website-uri straine informatiile pe care le cautati si dumneavoastra. O parte din intrebari si-au gasit raspuns, iar pentru cealalta parte probabil voi gasi raspunsul in timp, experimentind sau prin schimb de experienta cu altii care si-au facut si ei bunul obicei de a masura si documenta ce fac in culturile proprii.

    Reply
  • Laura

    Buna ziua.

    Va multumesc pentru ca sunteti printre putinii romani care doresc sa impartasesc informatiile, obtinute din experienta sau aflate din diverse surse.
    Nu inteleg de ce, noi romanii, suntem atat de egoisti si nu vrem sa ne unim si sa ne impartasim experienta acumulata in ani de zile; nu vrem sa le fie bine si celorlalti din jurul nostru.
    Noi nu intelegem, ca impartasirea informatiilor va duce la progres, si astfel ne va fi bine tuturor.

    Am citit multe articole despre lavanda si in romana, si in engleza. Mi-am cumparat chiar si o carte, singura pe care am gasit-o in limba romana.
    V-am citit toate articolele. Chiar am sa pun in practica metoda dvs. si sa-mi fac butasi de lavanda, penru a-mi mari suprafata.

    Mult succes! Astept noile dvs. articole.

    Cu respect,
    Laura

    Reply
  • Mircea

    Buna ziua,

    As dori sa intreb ce laborator certificat recomandati pentru analiza GC pentru uleiul de levantica.

    Cu respect
    Mircea

    Reply
  • Alin Mihai Vezure

    Buna ziua. Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Tehnologie Izotopică şi Moleculară. ITIM-CJ.ro

    Reply
  • ghergutmh

    Buna ziua,din ce am citit eu pe internet,cercetare facuta pe 5 ani, soiuri si zone diferite ,campie si munte,uleiul esential obtinut din florile uscate de lavanda si cultivat la munte este mult calitativ fata de uleiul esential obtinut din florile proaspete si cultivate la campie(dat direct pe piele este chiar iritant),chiar daca cantitatea este mai mica.

    Reply
  • Alin Mihai Vezure

    Calitatea uleiului obtinut din plante cultivate la altitudini mai inalte este cert mai mare, dar am ceva indoieli ca ulieul obtinut din flori verzi este iritant si de calitate mai slaba decat cel obtinut din flori uscate. Va rog sa puneti un link catre articolul care afirma acest lucru, sunt chiar curios.

    Reply
  • Alin Mihai Vezure

    Salut. Ce parere sa am. M-ai pus pe ganduri. Interesant. Am facut cateva teste de distilare pe flori verzi si uscate si ulieul obtinut din flori uscate scade cu vreo 20%. E destul de mult daca vrei sa maximizezi profitul. Intotdeauna ne legam si de profit Va trebui sa reiau testele, sa vad cum as putea usca florile in asa fel incat sa nu pierd asa de mult din cantitate. Cineva zicea ca ar fi posibil. Vom vedea. La final tot cumparatorul hotareste ce cumpara, ulei mai ieftin din floare verde sau ulei mai scump si mai nobil din floare uscata. Oricum, fain studiul, merita citit integral si cu ragaz, acum doar mi-am aruncat un ochi la paginile indicate. Mersi mult pentru material.

    Reply
  • Gabi

    Foarte frumos si documentat articolul, felicitari !
    langa armonie mi-ar fi placut ,poate ,un alt cuvant-dar armonia ai nimerit-o la fix, dupa sufletul meu…

    Reply
  • Gabi

    Acum , da! E perfect!
    Multumesc !:-)

    Reply
  • Laura

    Buna ziua.

    As dori sa aflu mai multe secrete legate de obtinerea unei calitati cat mai ridicate a uleiului de lavanda.
    Detin o cultura lavanda si mi-ar place sa stiu cum s-o ingrijesc, astfel incat sa pot obtine o calitate a uleiului cat mai ridicata.
    Primul pas va fi certificarea bio, vreau sa obtin un ulei de lavanda cat mai sanatos.
    Ce produse bio i-ar mari calitatea si calitatea de ulei volatil?

    Se vorbeste de mediu si calitatea solului si se spune ca uleiul obtinut din flori de lavanda crescute la o altitudine mai mare (la munte) este mai bun calitativ decat cel obtinut din flori crescute la campie.
    Sincer nu inteleg, pentru ca nu am pregatirea necesara, fiind doar un economist, cum influenteaza calitatea uleiului volatil, temperatura si umiditatea mediului in care cresc florile de lavanda. Cum as putea crea un mediu cat mai bun pentru cultura mea de lavanda?
    Ma gandeam sa fac, in jurul culturii de lavanda, un perimetru de perdea de protectie din roscova.
    Apoi, in timp, sa investesc in niste plase de umbrire. Nu stiu, in acest moment, cum sa le amplasez si ce grad de umbrire sa folosesc.
    Poate ca si irigatiile prin picatura ar putea influenta calitatea uleiului volatil, sau doar cantitatea…
    Sau poate folosirea unor stupi cu albine ar putea influenta in bine calitatea uleiului de lavanda…

    Unii spun ca producerea uleiului din flori uscate de lavanda este mult mai bun calitativ, dar mai putin cantitativ, decat cea din flori de lavanda verde. Interesant de stiut ar fi cat de mult sa o usuci si in ce conditii, astfel incat calitatea uleiului sa fie cat mai buna.

    Apoi as vrea sa stiu secretele distilarii… am intrebat inclusiv profesorii de chimie a fiicei mele si a nepotului meu student la Agronomie.
    Intrebarile mele, aparent simple, au primit raspunsuri total diferite.
    Cum influenteaza, calitatea uleiului de lavanda, durata distilarii, temperatura, presiunea aburului?
    Unii au raspuns ca, fireste, cu cat temperatura si presiunea aburului sunt mai ridicate si timpul mai indelungat, cu atat creste si calitatea uleiului obtinut. Gresit, dupa parerea mea, pentru ca temperatura si presiunea ridicata ar putea distruge din proprietatile uleiului de lavanda.
    Altii au raspuns ca, cu cat temperatura si presiunea aburului sunt mai scazute si timpul mai indelungat, cu atat creste si calitatea uleiului obtinut. Nu am gasit nimic despre care ar putea fi valorile optime a celor trei variabile: temperatura, presiunea aburului si timpul distilarii.
    De asemenea, nu am gasit nimic legat de calitatea apei folosite in distilare. Sa fie buna cea de la chiuveta, din put forat sau apa distilata?

    Unde sa gasesc o instalatie de distilare care sa-mi obtina o calitate cat mai buna a uleiului de lavanda?

    Unde as putea testa calitatea uleiului de lavanda?

    Orice sfat referitor la cele spuse mai sus este bine-venit, cu multumiri anticipate.

    Cu respect,
    Laura

    Reply
  • Mircea

    Buna ziua,

    As dori sa intreb ce laborator certificat recomandati pentru analiza GC pentru uleiul de levantica.

    Cu respect
    Mircea

    Reply

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate