- Planificarea și pregătirea
E foarte, foarte importantă planificarea și pregătirea, astfel: reduci mult din cheltuieli, vei avea mai puțin timp pierdut și infinit mai puține dezamăgiri. Trebuie să-ți răspunzi sau să cauți răspunsul la următoarele întrebări, destul de simple și evidente deatlfel.
a. Ce plante vreau să am în grădină?
b. Unde vreau să plantez?
c. Cum fac asta?
d. Când încep?
Răspunsurile la toate aceste întrebări le vei putea găsi pe blogul nostru sau pe alte site-uri asemănătoare.
- Demarează
Daca ai răspunsurile la întrebările de la punctul 1, vei știi deja cam ce trebuie să faci, indiferent că vrei să semeni sau să plantezi.
E important să te asiguri ca folosești solul cel mai potrivit fiecărei plante din grădina. Acesta poate fi procurat din magazinele de bricolaj, de la firme de specialitate sau din magazinele cu plante.
Odată plantate sau semănate, plantele vor avea nevoie regulat de apă. Sper ca te-ai gândit la asta cand ai făcut planificarea. 😊 Dacă presupune instalație automatizată de irigare înseamna că trebuie să faci mai întâi rețeaua subterană de apă, altfel ai nevoie doar de câteva aspersoare, furtune și, desigur, o sursă de apă.
Când semeni e recomandat să ții cont că adâncimea de plantare a seminței este direct proporțională cu mărimea seminței. Raportul este de 3-4 ori, deci dacă avem o sămânță de 2 mm înseamnă că o plantăm la maxim 8 mm adâncime în sol.
Udă abundent groapa de plantare înainte, dar și după plantarea răsadului.
Ține cont de particularitățile fiecărei plante alese… ah, de fapt ai făcut deja asta la planificare 😊
- Întreținere
Plantele au nevoie de atenția ta specială. Doar știi asta, pentru că din cauza asta ai vrut grădina, nu?
Udare specifică și regulată fiecărei plante în parte. Te-ai informat despre detaliile acestea, iar acum doar trebuie să aplici și poate nu e rău să te gandești la un calendar.
Buruienile nu prea au treabă cu gradina ta. 😁 Corect? Ai grijă să le îndepărtezi regulat și des – când sunt mici e mai ușor.
Vor apărea insecte nedorite și vei vrea să le îndepărtezi pentru că unele nu-ți plac deloc, iar altele fac rău plantei expuse. Folosește la timp tratamentele, mai ales pe cele preventive.
Fertilizările sunt recomandate. Plantele au nevoie de azot, fosfor, potasiu și multe alte microelemente. Aceste se pot găsi în fertilizanți specifici sau compost.
🌺Un ultim sfat ar fi să culegi/tai florile cât mai des pentru că astfel crește productivitatea și vei avea tot mai multe flori.
🌿 Cam asta ar fi. Easy peasy. Hai că nu-i greu. Dacă te împotmolești undeva scrie-mi pe blog sau trimite-mi un email.