Scarletta – Leucothoe zeblid

Scarletta – Leucothoe zeblid, este un arbust veșnic verde care impresionează prin frunzișul său deosebit și capacitatea sa de a aduce culoare în grădină pe tot parcursul anului. Această plantă este apreciată nu doar pentru estetica sa deosebită, ci și pentru adaptabilitatea și rezistența sa.

Aspect Atractiv

Scarletta – Leucothoe zeblid are frunze lucioase, lanceolate, care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. Primăvara, frunzele noi apar într-o nuanță de roșu intens, care devine verde închis pe timpul verii și se transformă într-un roșu bronzat sau purpuriu toamna și iarna. Această tranziție de culori face din Leucothoe zeblid o plantă extrem de atractivă și versatilă în grădină. Florile sunt mici, albe și apar în ciorchini la începutul primăverii, adăugând un plus de delicatețe și frumusețe plantei.

Cerințe de Îngrijire

Scarletta – Leucothoe zeblid este relativ ușor de întreținut, fiind ideală pentru grădinarii de toate nivelurile de experiență. Preferă solurile bine drenate și ușor acide, bogate în materie organică. Este important să fie plantată într-un loc cu umiditate constantă, dar fără stagnare de apă. În ceea ce privește expunerea la soare, preferă semiumbra, deși poate tolera și soarele complet dacă solul este suficient de umed. Tăierile nu sunt necesare frecvent, dar se pot face pentru a menține forma dorită sau pentru a înlătura ramurile moarte sau deteriorate.

Boli și Dăunători

Scarletta – Leucothoe zeblid este destul de rezistentă la majoritatea bolilor și dăunătorilor. Cu toate acestea, în condiții de umiditate excesivă, poate fi sensibilă la apariția mucegaiului sau a petelor pe frunze. Dăunătorii comuni, cum ar fi afidele, pot ocazional să atace planta, dar aceste situații pot fi gestionate cu tratamente adecvate. Monitorizarea regulată și menținerea unei bune circulații a aerului ajută la prevenirea problemelor.

Utilizări în Peisagistică

Scarletta – Leucothoe zeblid este extrem de versatilă în peisagistică. Datorită frunzișului său dens și colorat, este ideală pentru borduri, grădini englezesti și poate fi folosită ca plantă de acoperire a solului. Aspectul său decorativ pe tot parcursul anului și schimbările sezoniere de culoare o fac o alegere excelentă pentru a adăuga interes vizual grădinii. De asemenea, poate fi plantată în containere sau jardiniere pentru a adăuga culoare și textură pe terase sau balcoane.

Asocieri cu Alte Plante

Scarletta – Leucothoe zeblid se combină frumos cu alte plante care preferă condiții similare de creștere. Azaleele și rododendronii, cu frunzele lor mari și florile vibrante, completează frunzișul verde închis al osmanthusului. De asemenea, poate fi asociat cu plante bulbosoase de primăvară, cum ar fi lalelele și narcisele, pentru a crea un contrast de culori și texturi în grădină. Ferigile, hostele și alte plante perene de umbră pot adăuga un plus de textură și interes vizual.

Informații Specifice Plantei

 • Anotimp de interes: Tot anul, cu puncte de atracție primăvara și toamna
 • Culoarea florilor: Alb
 • Culoarea frunzelor: Roșu primăvara, verde vara, roșu bronzat/purpuriu toamna și iarna
 • Diametrul coroanei: Aproximativ 1-1.5 metri
 • Talie: Arbust
 • Înălțimea la maturitate: 0.6-1 metru
 • Perioada de înflorire: Martie-aprilie
 • Lumina: Semiumbră, poate tolera și soarele complet
 • Rezistența la îngheț: Bună, până la -20°C
 • Sol: Bine drenat, bogat în materie organică
 • pH sol: Ușor acid până la neutru
 • Distanța de plantare: 0.6-1 metru între plante
 • Perioada de plantare: Toamna sau primăvara

Concluzie

Scarletta – Leucothoe zeblid este o alegere excelentă pentru orice grădină datorită culorii sale deosebite și frunzișului decorativ pe tot parcursul anului. Este ideală pentru grădini de pădure, borduri sau chiar plantată în containere. Cu îngrijire minimă și rezistență bună la boli și dăunători, Leucothoe zeblid adaugă un plus de frumusețe și interes oricărei grădini sau peisaj. Această plantă se adaptează bine în diverse condiții și aduce viață și culoare chiar și în cele mai umbrite colțuri ale grădinii.

Greutate 0,5 kg
Tip material săditor

arbust ornamental

Culoarea florilor

alb

Perioada de inflorire

primavara

Culoarea frunzelor

bronz, purpuriu, rosu, verde

Anotimp de interes

tot timpul anului

Diametrul coroanei

1 – 1,5 m

Talie

medie

Lumina

semi-umbra, soare

Rezistenta la inghet

-20

Sol

bine drenat, fertil

Ph sol

neutru, usor acid

Inaltimea la maturitate

0,5-1 m

Forma de ambalare

ghiveci

Inaltimea plantei la livrare

30-40 cm

Perioada de plantare

tot timpul anului

Distanta de plantare

0,5-1 m

Udare

Moderata

Utilizare

acoperitoare de sol, aliniamente, peisagistic, solitar

Recenzii

Nu există recenzii încă.

Fii primul care scrie o recenzie pentru “Scarletta – Leucothoe zeblid (30 cm)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate