Ieri, am ajuns la 4000 de fani pe contul de Facebook al Fabricii de Mov (4051 la momentul cand scriu acest articol)! Va multumim! Ne bucuram sa descoperim atat de multi oameni pasionati de ceea ce facem si suntem recunoscatori ca ne sunteti alaturi in aceasta calatorie. Fiecare intrebare, comentariu, like, share, e prilej de analiza si invatare pentru noi, asa ca nu va sfiiti sa ne apelati. 😉
Ca orice cifra rotunda, merita sarbatorita cumva si numai bine s-a nimerit ca aveam de gand sa testez prima reteta de mancare cu lavanda. Am speranta ca o sa fie o categorie populara pe blog si intentionez sa incerc cat mai multe combinatii. Ieri am facut somon aromatizat cu lavanda, langa un sote de spanac cu usturoi, crema de porumb, iar pentru decoratul farfuriilor am folosit morcovi tineri (baby carrots), frunze proaspete de valeriana, cipsuri de parmezan si reductie de otet balsamic cu fructe de padure. Dar sa nu mai lungesc povestea si sa va dau reteta.
Ingrediente:
(pentru aproximativ 3 portii)
– somon, 2 bucati sanatoase
– lavanda, o jumatate de lingurita cu flori uscate
– ulei de masline, aprox 100 de grame
– spanac, 2 cutii de spanac tanar crud, sau 1 punga de spanac congelat
– usturoi, jumatate de capatana
– porumb, 1 cutie
– unt, un cubulet
– parmezan ras, aproximativ 3 lingurite
– morcov, o mana de baby carrots
– frunze proaspete de valeriana
– reductie de otet balsamic
– condimente
Mai intai am curatat, portionat si zvantat somonul. Oasele sunt foarte usor de gasit si de scos, iar efortul merita, nu-si mai face nimeni griji cand mananca. De asemenea, pentru aspectul pestelui gatit, e importanta partea cu zvantarea. Asa ca am asezat bucatile de carne pe niste prosoape de hartie si le-am lasat sa se odihneasca cat timp am pregatit uleiul cu care le-am aromatizat. Intr-un bol, am amestecat aproximativ o jumatate de lingurita de lavanda (tinteam pentru un gust subtil, nu foarte puternic), putina sare grunjoasa, praf de usturoi, ienibahar, coriandru si coaja de lamaie, pe care le-am frecat cu 2-3 linguri de ulei de masline. Am imbracat tava cu hartie pentru gatit, am asezat somonul uns cu uleiul explicat mai sus, o mana de morcovei si le-am bagat la cuptor.
In timp ce pestele era la cuptor, m-am ocupat de garnitura. Usturoiul taiat marunt l-am calit foarte putin in ulei de masline, apoi am pus peste spanacul, sare si piper. Tot procesul nu dureaza foarte mult, mai ales ca vrem ca spanacul sa ramana inca verde. Porumbul l-am trecut prin robotul de bucatarie, apoi l-am dat printr-o sita, asa incat a rezultat o crema fina, dar consistenta pe care am pus-o la foc impreuna cu sare si un cubulet de unt (pe langa gust, untul ii da luciu cremei). Pe o tava acoperita cu hartie de gatit, am presarat parmezanul ras, in 3 gramajoare nu foarte compacte si le-am lasat cam 5 minute in cuptorul electric. Dupa ce se racesc 2-3 minute, cipsurile de parmezan sunt foarte usor de desprins. Reductia de otet balsamic o aveam deja, dar in caz ca nu stiti cum se face, aici este o reteta.
In mai putin de jumatate de ora, toate ingredientele erau gatite si gata de asezat pe farfurii. Somonul avea un gust exotic, aroma lavandei era subtila, atat cat sa o simti, dar nu cat sa acapareze tot. Una peste alta, toate s-au potrivit. Noua ne-a placut, o sa mai facem! 🙂
Daca incercati reteta asta, sau altele asemanatoare, ne-ar face placere sa ne spuneti cum au iesit!
“Lasa mancarea sa-ti fie medicament” zicea Hipocrate inca de acum peste 2000 si ceva de ani. 🙂
Sa fie cu pofta!