eCommerce WordPress Themes

Oportunitatea cultivarii lavandei

4-oportunitatea

4-oportunitatea

Poate parea foarte incitant sa pornesti o asemena afacere, nu? Si mie mi se pare. Dar dincolo de aspectul oarecum exclusivist al afacerii  e vorba si de bani totusi. Ca orice afacere trebuie sa produca plus valoare, un plus de bani in buzunar la final. Sunt convins ca unii dintre voi au lasat deoparte aspectul mai exclusivist si au fost atrasi in mod deosebit de banii care pot fi produsi de cultura de lavanda. Ati auzit de 8000 de euro la hectar, sau chiar 15000 de euro daca maximizezi tot ce-ti vine in minte. Wow, o gramada de bani! Nu cred ca e chiar asa. De ce n-ai lasa naibii graul si porumbul si nu te-ai apuca de cultura lavandei? Probabil pentru ca nu e chiar asa. Si nu e. Eu asa cred. Ma astept pe la 1000-2000 de euro/hectar profit. Poate fi si mai mult daca esti un bun vanzator si diversifici produsele secundare.

Am sa va dau un exemplu. Din ce stiu eu, uleiul de lavanda se vinde en-gross la un pret de aproximativ 50 de euro/ litru. La o productie medie de 70-80 de litri  (in functie de an pot fi si 100 de litri la hectar) putem obtine un venit de 3500-4000 euro la hectar, din care scadem cheltuielile de recoltare, uscare, transport, distilare. Daca ar fi sa platim fiecare operatiune probabil ca obtinem un venit net de 1500-2000 euro la hectar, asa cum spuneam. Tinind cont ca acest profit vine dupa 2 ani de la investitia initiala, si dupa doi ani in care nu am incetat sa investim timp si bani pentru intretinerea culturii, putem spune ca profitul e bun, justificat si chiar promitator. Daca ne multumim doar cu acest rol, de cultivatori , putem chiar sa ne extindem  pentru ca timpul si energia cheltuita ne-ar permite asta. Daca vrem sa stoarcem fiecare ban din asta atunci se pot obtine mai multi bani din vanzarea produselor finite si semifinite in magazinul propriu sau ambulant (ulei esential, saculeti cu flori de lavanda, sapun, etc).

Cultura lavandei poate fi o afacere chiar si pentru cei care doresc sa obtina niste venituri suplimentare si nu doresc sa renunte la actualul loc de munca. Daca e facuta cu rabdare si pornind treptat de la cateva mii de metri patrati, pe masura ce se acumuleaza experienta si resurse, suprafata poate fi extinsa pana acolo unde va veti simti confortabil cu timpul cheltuit si cu beneficiile obtinute. Renuntarea  la locul de munca actual, sau pastrarea lui, va fi o decizie fireasca si personala.

Vorbeam de oportunitate. Traim intr-o perioada in care se diversifica foarte mult produsele si serviciile. Nu mai putem trai doar cu grau, porumb sau cartofi. E nevoie de mult mai multe produse, de la plante medicinale la cele ornamentale, de la crestera oilor la cresterea prepelitelor. Este sau nu oportun? Eu zic ca este. O sa mai vorbim despre asta.

Distribuie postarea:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate