Lavandula X Intermedia Grosso – Lavandin

Lavandula x Intermedia este un hibrid rezultat din incrucisarea Lavandulei Angustifolia cu Lavandula Latifolia. Fiind un hibrid produce seminte sterile si nu se poate inmulti decat prin butasire sau marcotare. Precum lavanda si lavandinul are mai multe soiuri dezvoltate de-a lungul timpului incepind cu secolul XIX cand a fost incrucisat prima oara. Unul din cele mai populare soiuri este Grosso, dar ar fi pacat sa nu amintim si de altele mai putin populare ca White Grosso, Provence, Grosso Blue, Silver Edge, Hidcote Giant, Grappenhall, Grey Hedge, Seal, Super, Old English, Abrialis, Cathy Blanc,Dutch Mill, Dilly Dilly, Fred Boutin, Lullingstone, Castle , White Spike.

Scopul crearii lavandinului a fost realizarea unui hibrid rezistent in egala masura la ger si caldura excesiva.

Tufa este de dimensiuni mai mari trecind peste 1 metru in diametru si are o forma globulara. Acest aspect il face sa fie preferat pentru amenajamente florale in parcuri si gradini.

Florile lavandinului Grosso sunt foarte frumoase, puternic colorate in albastru-mov. Are un aspect mai frumos decat lavanda englezeasca cu care suntem obisnuiti, pare ca formeaza un halo albastru ce inconjoara centrul tufei de culoare argintie.

Este o planta foarte usor adaptabila in aproape orice conditii de sol, umiditate si temperatura si totusi nu poate fi lipsit de soare si nici apa in exces nu-i prieste. Este o planta care poate supravietui acolo unde nu s-a adaptat lavanda.

Pe langa aspectul impresionant al tufei si al florilor de lavandin nici mirosul puternic nu poate fi deloc ignorat.

Cantitatea mare de ulei esential obtinut il fac foarte atractiv de cultivat chiar daca pretul uleiului de lavandin este mai mic decat cel al uleiului de lavanda. Pretul mic il face preferat utilizarii in produsele de igiena sau ca baza in parfumuri, in general acolo unde prezenta mai accentuata a camforului nu este determinanta in calitatea produsului final.

Distribuie postarea:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

4 comentarii pentru “Lavandula X Intermedia Grosso – Lavandin

 • Ligia Druhora

  28 martie 2018 - 16:37

  Am nevoie de butasi de Lavanda Intermedia Grosso .
  O cantitate de 7000 buc .
  Doresc un preț .

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  28 martie 2018 - 22:23

  Cred ca v-am raspuns, macar in parte, la discutia telefonica de mai devreme.

  Lasă un răspuns
 • Costinel

  10 octombrie 2019 - 9:45

  As avea nevoie de butasi Lavanda Intermedia Grosso, va rog

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  10 octombrie 2019 - 9:52

  Buna ziua. Din pacate nu va pot ajuta. Nu avem lavandin, doar lavanda.

  Lasă un răspuns

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate