Lavanda

Habitat

Originară din zona muntoasă a regiunii meditareneene, Lavandula Angustifolia, cunoscută ca lavandă sau levantică, este un semiarbust din familia Lamiaceae, aceeași familie cu rozmarinul, menta sau cimbrul.

Primii europeni de care știm c-au folosit-o au fost grecii în antichitate, apoi romanii. O foloseau în băile publice sau personale ca aromatizant sau pentru relaxare, cunoscută fiind deja pentru o parte a calitaților sale, o jumatate de kg de flori de lavandă ajunsese sa coste 100 de dinari, echivalentul salariului lunar al unui muncitor.

Zona muntoasă a regiunii Provence din Franța este poate cea mai cunoscută zonă de origine a lavandei, dar se putea întâlni în majoritatea zonelor înalte din regiunea Mării Mediterane si nu numai.

În ultimele sute de ani s-a început a fi cultivata în mai multe regiuni din zona temperata. Cultivatorii din Anglia au creat un standard (Lavandula Vera) plecand de la Lavandula Angustifolia si au dezvoltat mai multe soiuri pe care au început sa le cultive pentru diferite scopuri, culinar, decorativ sau pentru obtinerea de ulei esential. In Europa cele mai mari suprafete cultivate sunt în Bulgaria si Franța, dar mai este cultivată si in Anglia, Ungaria, Spania, Croația, Romania și Moldova.

La noi în tară a fost dezvoltat soiul Codreanca, foarte asemănător cu Hidcote, soi folosit ca bază de plecare în acomodarea și dezvoltarea sa.

Lavanda
Lavanda

Lavanda este un semiarbust peren, vârsta la care poate ajunge fiind de până la 100 de ani, dar în mod normal durata medie de viață este de 25-30 de ani. In funcție de varietate dimensiunile ei pot varia între 35 si 100 cm în înălțime și diametru în perioada de înflorire,altfel fiind ceva mai mici. Tufa formeaza o semisfera usor turtita.

Tulpina este scurtă și lemnoasă, este acoperită cu o scoarța de culoare gri-maro și se desprinde destul de ușor în fulgi sub acțiune mecanică.In perioada de înflorire formeaza tije florale de formă tetraunghiulară, drepte.

Frunzele sunt de formă lanceolată, opuse, sesile cu vârful bont și margini netede. Florile sunt dispuse pe tija florală în grupuri inelare de jur împrejurul tijei. Caliciul este tubular ovat de 4-5 mm format din 5 sepale unite, iar corola este de 10-12 mm formata din petale de culoare violet. La unele varietăți culoarea poate fi diferită, alb, roz, albastru închis.

Radacina este pivotantă, puternic ramificată, putînd ajunge până la 3 metri adâncime în sol.

25 Butasi Lavanda cu rădăcină ambalată Pachet Minimal

69,00 lei

100+ Butași lavandă Pachet Grădina Max

2,00 lei

50 Butasi lavanda cu rădăcină ambalată Pachet Gradina

119,00 lei

Butasi lavanda Pachet Testare

1,75 lei

Butasi lavanda Pachet Cultivator

1,50 lei