In ultimul timp am intalnit cativa cultivatori de lavandin, sau mai exact spus Lavandula X Intermedia „Grosso” . „X” vine de la faptul ca e hibrid, adica este incrucisat intre Lavandula Angustifolia si Lavandula Latifolia. Fiind o incrucisare artficiala putem deduce ca autorii au urmarit ceva. Intr-adevar, au incercat, si reusit, sa obtina un hibrid care a preluat rezistenta la frig a Angustifoliei si rezistenta la caldura a Latifoliei portugheze. Intre timp au aparut mai multe soiuri de Angustifolia care pare ca au aceste doua calitati dar totusi au ramas cateva caracteristici oarecum unice lavandinului.
Din discutiile cu cultivatorii de care vorbeam mai devreme, dincolo de caracteristicile ce-l fac oarecum aparte in peisajul mov cu care suntem obisnuiti, si despre care o sa va povestesc mai pe larg in acest articol, am inteles ca alegerea lui a fost determinata mai mult de modelul de afacere pe care-l dorea fermierul. Daca, in cazul celor care cultiva lavanda Sevtopolis, scopul urmarit este cel de a obtine ulei de calitate superioara pentru care sa obtina un pret bun din vanzarea lui catre companiile farmaceutice, iar in cazul celor care cultiva lavanda Ellagance este de a oferi plante frumoase pentru amenajari florale, buchete, etc. , cultivatorii de lavandin par sa vrea sa impuste amandoi iepurii.
Lavandinul produce niste tije florale mai lungi si florile sunt mai mari si mai numeroase, are un aspect mai „plin” intr-un fel. In consecinta si tufa este semnificativ mai mare trecind de 1 metru in diametru in perioada de inflorire. De aceea se si planteaza la 1 metru distanta una de alta pe rand si randurile la o distanta de 2 metri unul de altul.
Uleiul produs de lavandin are un miros puternic, iar datorita procentului mai mare de camfor din compozitie pare ceva mai chimic, sintetic, spre deosebire de mirosul uleiului de lavanda care e mai floral. Unii prefera mai mult mirosul lavandinului, altii mai mult cel al lavandei, probabil e chestie de gusturi. Pretul uleiului de lavandin este mai mic decat al uleiului de lavanda, nu neaparat din cauza calitatii sale -nu e mai slab, e doar altfel – ci mai curand datorita cantitatii mult mai mari de ulei obtinut la hectar. Se pot obtine circa 150-200 de litri de ulei /hectar. La soiurile cele mai performante de lavanda si in conditii climatice bune, nu se obtin mai mult de 100 de litri la hectar.
Probabil mai sunt si alte argumente care determina alegerea dar despre ele voi vorbi cand aflu mai multe de la altii sau din experienta proprie 🙂 . Cert e ca zilele trecute m-am hotarat sa plantez si eu macar 100 de tufe de lavandin.
2 comments
belu dorel
care este mai productiv pentru albie,angustifolia sau grosso
Alin Mihai Vezure
Nu stiu care este mai productiv pentru albine, dar dintre cele doua, grosso face mai multa floare.