Ienupăr târâtor Wiltonii – Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’

Ienupărul târâtor Wiltonii este un arbust veșnic verde extrem de popular datorită aspectului său atractiv și capacității de a acoperi solul. Acest arbust este ideal pentru grădinile de rocă, pantele abrupte și alte zone unde solul trebuie să fie acoperit rapid și eficient.

Aspect Atractiv

Ienupărul târâtor Wiltonii are frunze solzoase, fine, de culoare albastru-argintiu, care devin purpurii în lunile de iarnă, adăugând un interes sezonier suplimentar. Forma sa târâtoare și densitatea frunzișului îl fac ideal pentru a crea un covor vegetal uniform. Această plantă poate acoperi solul rapid, prevenind eroziunea și suprimând buruienile.

Cerințe de Îngrijire

Ienupărul târâtor Wiltonii este o plantă foarte adaptabilă și ușor de întreținut. Preferă expunerea la soare plin, dar poate tolera și semiumbra. Este rezistentă la secetă și preferă solurile bine drenate, fiind tolerantă la o varietate de condiții de sol, inclusiv soluri sărace sau nisipoase. Odată stabilită, această plantă necesită udare minimă și nu are nevoie de fertilizare frecventă. Tăierile sunt rareori necesare, dar pot fi făcute pentru a controla creșterea sau a menține o formă specifică.

Boli și Dăunători

Ienupărul târâtor Wiltonii este relativ rezistent la boli și dăunători. Cu toate acestea, poate fi afectat de anumite probleme, cum ar fi rugina, mucegaiul praf și păduchii de frunze. Monitorizarea regulată și menținerea unei bune circulații a aerului pot ajuta la prevenirea acestor probleme. În cazuri severe, se pot utiliza fungicide și insecticide adecvate.

Utilizări în Peisagistică

Datorită formei sale târâtoare și capacității de acoperire a solului, Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’ este ideal pentru acoperirea pantelor, grădinilor de rocă și marginilor. Este, de asemenea, excelent pentru utilizarea în grădini de tip xeriscape, unde necesarul de apă este redus. Poate fi folosit pentru a crea un fundal verde-albăstrui în aranjamente de grădină mixte și este eficient în prevenirea eroziunii solului pe pante abrupte.

Asocieri cu Alte Plante

Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’ se combină bine cu alte plante perene și arbuști care preferă condiții similare. Plantele cu flori viu colorate, cum ar fi lavanda, echinaceea și coreopsisul, pot crea un contrast frumos cu frunzișul albastru-argintiu al ienupărului. De asemenea, se potrivește bine cu alte conifere pitice și arbuști veșnic verzi, cum ar fi Pinus mugo sau Thuja occidentalis.

Informații Specifice Plantei

 • Anotimp de interes: Tot anul, cu un interes deosebit iarna datorită culorii purpurii a frunzelor
 • Culoarea florilor: N/A (nu este cunoscut pentru flori decorative)
 • Culoarea frunzelor: Albastru-argintiu, purpuriu iarna
 • Diametrul coroanei: 1.5-2.5 metri
 • Talie: Târâtor
 • Înălțimea la maturitate: 10-30 cm
 • Perioada de înflorire: N/A
 • Lumina: Soare plin, poate tolera semiumbră
 • Rezistența la îngheț: Foarte bună, până la -30°C
 • Sol: Bine drenat, toleranță la soluri sărace și nisipoase
 • pH sol: Ușor acid până la alcalin
 • Distanța de plantare: 1-1.5 metri între plante
 • Perioada de plantare: Primăvara sau toamna

Concluzie

Ienupărul târâtor Wiltonii este o alegere excelentă pentru grădinarii care doresc o plantă de acoperire a solului, robustă și ușor de întreținut. Cu frunzișul său atractiv albastru-argintiu și capacitatea sa de a acoperi rapid solul, acest ienupăr târâtor adaugă valoare estetică și funcțională oricărei grădini sau peisaj. Este ideal pentru acoperirea pantelor, grădinilor de rocă și pentru utilizarea în grădini de tip xeriscape. Odată stabilit, acest arbust necesită îngrijire minimă și aduce frumusețe pe tot parcursul anului.

Greutate 0,5 kg
Tip material săditor

arbust ornamental

Culoarea frunzelor

verde, verde albastrui

Anotimp de interes

tot timpul anului

Diametrul coroanei

2 – 3 m

Talie

medie

Lumina

soare

Rezistenta la inghet

-25

Sol

bine drenat, saracacios

Ph sol

alcalin, neutru, usor acid

Inaltimea la maturitate

0,3 – 0,6 m

Forma de ambalare

ghiveci

Inaltimea plantei la livrare

30-40 cm

Perioada de plantare

tot timpul anului

Distanta de plantare

1,5 m

Udare

Moderata

Utilizare

acoperitoare de sol, solitar

Recenzii

Nu există recenzii încă.

Fii primul care scrie o recenzie pentru “Ienupăr târâtor Wiltonii – Juniperus horizontalis Wiltonii (25-35 cm)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate