eCommerce WordPress Themes

Distilarea

Cea mai potrivită și des utilizată formă de a valorifica și de a extrage întreaga paletă de beneficii și proprietăți a elementelor active din lavandă e prin extragerea uleiului esențial de lavandă. Una din metodele de extragere se numește distilare. E un procedeu foarte utilizat la extragerea uleiurilor esențiale ale plantelor aromatice în general.

Extracția uleiului esențial de lavandă se poate face și prin alte procedee. Cele mai cunoscute sunt: extracția din flori (enflourage), extracția prin transfer, extracția cu solvenți, percolarea, distilarea fracțională, extracția cu CO2, extracția fitonică.

Unele metode sunt vechi și mari consumatoare de timp și resurse, altele mai noi, foarte eficiente dar destul de scumpe datorită echipamentelor folosite. Compromisul între eficacitate, randament, preț și calitatea uleiului obținut este hidrodistilarea cu cele 3 variante ale sale: distilarea cu apă și abur, distilarea cu abur și distilarea în abur direct.

Aceeași ordine o avem și când vine vorba de eficiența și costul echipamentelor. Dintre cele 3 metode se desprind ultimele două ca fiind cele mai folosite la noi în țară.

Distilarea
Distilarea

Distilarea cu abur este metoda tradițională, folosită de francezi încă din secolul XIX, astăzi fiind considerată metoda artizanală, tradițională. Constă în expunerea florilor de lavandă la flux continuu de abur produs în același vas. Condensarea mixului de abur după extracția uleiului se face într-un condensator cu serpentină. Instalațiile folosite la acest sistem sunt cel mai des din cupru, prezența sa dându-i uleiului esențial de lavandă o nota aparte. Nu este recomandată pentru obținerea uleiului cu grad terapeutic dar este apreciată în obținerea uleiului esențial pentru aromaterapie sau parfumerii.

Distilarea în abur direct este o metodă industrială folosită în special în plantațiile mari, datorită randamentului crescut dar și a posibilităților de control ridicate. Toate procesele și parametrii pot fi cu precizie controlați, rezultând un ulei esențial cu cea mai mare parte din componentele dorite intacte. Trebuie știut că o presiune sau o temperatură prea mare, pot altera rezultatul obținut și deci o calitate mai slabă a ulieului esențial. Instalația de distilare în abur direct este compusă din 3 elemente: generatorul de abur, vasul de distilare și condensatorul.

Butasi lavanda Pachet Cultivator

1,50 lei

Butasi lavanda Pachet Fermier

1,20 lei

50 Butasi lavanda cu rădăcină ambalată Pachet Gradina

140,00 lei

Butasi lavanda Pachet Testare

2,00 lei

25 Butasi Lavanda cu rădăcină ambalată Pachet Minimal

85,00 lei

100+ Butași lavandă Pachet Grădina Max

2,50 lei

Lavandă la ghiveci

12,00 lei

Apă Florală de Lavandă 250 ml

15,00 lei