De maine incepe

Va spuneam intr-un articol anterior ca toata „aventura” despre cultura lavandei a inceput in urma cu vreo doi ani. Asa cum incepe orice, totul pleaca mai intai de la ideea altora care transmit cu entuziasm experienta si bucuria lor. M-a prins si am inceput sa ma informez mai intai. Informatiile adunate si mai ales entuziasmul deosebit al cultivatorilor de lavanda m-au determinat sa mai fac un pas. Nu as trece mai departe fara sa spun ca am observat ca, in general, cultivatorii de lavanda au pornit cu foarte mult entuziasm in intreprinderile lor. Cei mai multi vorbesc de sume importante de bani si pare ca asta i-a impins spre cultura lavandei, dar la toti se vede un entuziasm ce nu are valoare monetara, doar o valoare simbolica semnificativa.

Primii pasi

Primul pas material a fost sa cumpar niste seminte de lavanda, 5 soiuri de seminte. O sa vorbesc despre ele si despre rezultatele obtinute mai pe larg intr-un articol viitor. Asta a fost prin primavara. Tot in primavara am cumparat si 50 de butasi de lavanda, foarte bine dezvoltati. Jumatate i-am facut cadou, nu-mi trebuiau toti, luasem 50 de bucati pentru ca asta era cantitatea minima pe care o vindea producatorul (producatorul era Ovidiu – colaborarea cu el merita povestita in cel putin un alt articol).  

Am plantat butasii prin gradina de legume in scop profilactic si in componenta unui gard viu format din trandafiri cataratori. Inca e in dezvoltare gardul asa ca deocamdata nu am imagini finale cu el, poate doar pe finalul anului viitor voi avea ceva sa semene a  gard, doar va zic ca trandafirii sunt plantati la 1,5 m unul de altul avind in mijloc cate o tufa de lavanda.

Asta a fost al doilea experiment. Unul reusit din punctul meu de vedere. Butasii s-au dezvoltat frumos, singura problema a fost ca i-am tuns prea tarziu si ramificarile s-au dezvoltat doar spre toamna, probabil ar fi fost mai mari acum. Si-acum ma felicit ca am inceput blogul de fata. Daca-l incepeam mai devreme v-as fi pus si niste date concrete, ca data plantarii, temperatura solului, etc, date pe care acum nu le am  pentru ca le-am uitat.

Acum incep un al treilea experiment, probabil cel mai amplu si cel mai important. Voi planta 3000 de butasi de lavanda din soiul Sevtopolis pe o suprafata de 1500 de metri patrati. Maine o sa pregatesc terenul destinat acestei mici plantati care se vrea a fi nucleul viitoarei ferme de lavanda, laboratorul Fabricii de  Mov.

Distribuie postarea:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Un comentariu despre “De maine incepe

  • Laboratorul Fabricii de Mov - Fabrica De Mov

    16 octombrie 2015 - 20:14

    […] v-am zis si in articolul trecut, voi planta 3000 de butasi de lavanda din soiul Sevtopolis, un soi recomandat de foarte multi […]

    Lasă un răspuns

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate