Clethra alnifolia Hummingbird, cunoscută și sub numele de Iarbă-de-catifea sau Ienupăr de coastă, este un arbust atractiv, apreciat pentru florile sale parfumate și frunzișul său deosebit. Această plantă este ideală pentru grădini datorită aspectului său decorativ și capacității de a atrage polenizatori, cum ar fi albinele și fluturii.

Aspect Atractiv

Clethra alnifolia Hummingbird este un arbust compact, care atinge o înălțime de aproximativ 0.6-1 metru și un diametru similar. Frunzele sunt ovale, de culoare verde închis și devin galben auriu în toamnă, adăugând un interes sezonier suplimentar. Florile albe, mici și foarte parfumate, sunt grupate în ciorchini lungi și apar în mijlocul până la sfârșitul verii, în lunile iulie și august. Aceste flori sunt extrem de atractive pentru polenizatori, contribuind la biodiversitatea grădinii.

Cerințe de Îngrijire

Clethra alnifolia Hummingbird este relativ ușor de întreținut. Preferă solurile umede, bine drenate și bogate în materie organică. Se dezvoltă bine atât în soare plin, cât și în semiumbră, dar în zonele cu soare intens, solul trebuie să fie menținut umed pentru a preveni uscarea excesivă. Udarea regulată este esențială, mai ales în perioadele secetoase. Planta nu necesită tăieri frecvente, dar acestea se pot face primăvara devreme pentru a menține o formă compactă și a încuraja o înflorire abundentă.

Boli și Dăunători

Clethra alnifolia Hummingbird este în general rezistentă la boli și dăunători. Cu toate acestea, poate fi uneori afectată de mucegaiul praf și de afide. Monitorizarea regulată și aplicarea tratamentelor preventive ajută la menținerea sănătății plantei. Este recomandat să asigurați o bună circulație a aerului și să evitați udarea frunzișului pentru a preveni problemele fungice.

Utilizări în Peisagistică

Clethra alnifolia Hummingbird este extrem de versatilă în peisagistică. Datorită dimensiunilor sale compacte și a frunzișului dens, este ideală pentru borduri, grădini de flori și grădini de pădure. De asemenea, poate fi utilizată pentru a crea garduri vii mici și pentru a adăuga un punct de interes vizual în grădinile mixte. Florile sale parfumate și capacitatea de a atrage polenizatori o fac o alegere excelentă pentru grădinile destinate faunei sălbatice.

Asocieri cu Alte Plante

Clethra alnifolia Hummingbird se combină bine cu alte plante care preferă soluri umede și condiții de semiumbră. Poate fi plantată alături de ferigi, hoste, heuchera și rododendroni pentru a crea straturi variate de texturi și culori. De asemenea, se potrivește bine cu alte arbuști de talie mică, cum ar fi Ilex (cimișir) și Cornus (corn).

Informații Specifice Plantei

 • Anotimp de interes: Vară pentru înflorire; toamnă pentru frunziș
 • Culoarea florilor: Alb
 • Culoarea frunzelor: Verde închis, galben auriu toamna
 • Diametrul coroanei: Aproximativ 0.6-1 metru
 • Talie: Arbust
 • Înălțimea la maturitate: 0.6-1 metru
 • Perioada de înflorire: Iulie-august
 • Lumina: Soare plin până la semiumbră
 • Rezistența la îngheț: Bună, până la -25°C
 • Sol: Bine drenat, umed, bogat în materie organică
 • pH sol: Ușor acid până la neutru
 • Distanța de plantare: 0.6-1 metru între plante
 • Perioada de plantare: Primăvara sau toamna

Concluzie

Clethra alnifolia Hummingbird este o alegere excelentă pentru grădinarii care doresc să adauge o plantă atractivă și ușor de întreținut în grădinile lor. Frunzele sale verzi lucioase, florile albe parfumate și capacitatea de a atrage polenizatori fac din acest arbust o adiție valoroasă pentru orice peisaj. Cu cerințele sale minime de întreținere și rezistența bună la îngheț, Clethra alnifolia ‘Hummingbird’ va aduce frumusețe și interes în grădina dvs. pe tot parcursul anului.

Greutate 0,5 kg
Tip material săditor

arbust ornamental

Culoarea florilor

alb

Perioada de inflorire

august, iulie

Culoarea frunzelor

verde

Anotimp de interes

vara

Diametrul coroanei

0,6 – 1 m

Talie

medie

Lumina

semi-umbra, soare

Rezistenta la inghet

-25

Sol

bine drenat, fertil

Ph sol

neutru, usor acid

Inaltimea la maturitate

0,5-1 m

Forma de ambalare

ghiveci

Inaltimea plantei la livrare

30-40 cm

Perioada de plantare

tot timpul anului

Distanta de plantare

0,5 m, 0,5-1 m

Udare

Moderata

Utilizare

aliniamente, borduri, gard viu, peisagistic

Recenzii

Nu există recenzii încă.

Fii primul care scrie o recenzie pentru “Clethra alnifolia Hummingbird (30 cm)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate