Călin Gwenllian – Viburnum tinus

Călin Gwenllian – Viburnum tinus, cunoscut și sub numele de bulgăre de zăpadă, este un arbust veșnic verde, apreciat pentru frunzișul său lucios și pentru florile delicate care apar în timpul iernii și primăverii. Această plantă este ideală pentru grădini și peisaje datorită aspectului său atractiv și capacității de a înflori în sezonul rece, când puține alte plante oferă culoare și interes.

Aspect

Călin Gwenllian – Viburnum tinus este un arbust dens și rotunjit, cu frunze ovale, lucioase și de un verde închis profund, care rămân pe plantă pe tot parcursul anului. Începând din noiembrie și până în martie, arbustul produce ciorchini de flori mici, albe sau roz pal, care sunt urmate de fructe de pădure albastre-negre. Aceste fructe persistă adesea până la începutul verii, adăugând un alt punct de interes vizual.

Cerințe de Îngrijire

Călin Gwenllian – Viburnum tinus este o plantă versatilă și ușor de întreținut, potrivită pentru grădinarii de toate nivelurile. Preferă o expunere la soare sau semiumbră și tolerează o gamă largă de soluri, de la ușor acide la alcaline, cu condiția să fie bine drenate. Arbustul este tolerant la secetă și poate rezista la vânt și la condiții maritime. Necesită udare regulată în primele etape de creștere, dar devine destul de rezistent la secetă odată stabilit. Tăierea se face cel mai bine după înflorire pentru a menține forma și pentru a încuraja o nouă creștere sănătoasă.

Boli și Dăunători

Călin Gwenllian – Viburnum tinus este în general rezistent la boli și dăunători, dar poate fi afectat de afide, păduchi de frunze sau acarieni. De asemenea, poate suferi de pete pe frunze sau mucegai în condiții de umiditate ridicată. Monitorizarea regulată și tratamentele preventive ajută la menținerea sănătății plantei. În cazul unor infestări severe, utilizarea pesticidelor adecvate poate fi necesară.

Utilizări în Peisagistică

Datorită frunzișului său dens și a florilor de iarnă, Călin Gwenllian – Viburnum tinus este ideal pentru garduri vii, borduri și ca plantă de fundal în grădini mixte. Este excelent pentru grădini formale sau informale și poate fi utilizat ca un element central datorită aspectului său atrăgător pe tot parcursul anului. De asemenea, se poate cultiva în containere mari pentru a aduce un plus de verdeață și interes pe terase sau balcoane.

Asocieri cu Alte Plante

Călin Gwenllian – Viburnum tinus se combină bine cu alte plante perene, arbuști și flori de sezon. Poate fi plantat alături de camellii, azalee sau rododendroni pentru a crea o grădină de iarnă vibrantă. De asemenea, se potrivește bine cu plante cu frunze contrastante, cum ar fi heuchera sau hosta, pentru a adăuga textură și profunzime grădinii.

Informații Specifice Plantei

 • Anotimp de interes: Iarna și primăvara pentru înflorire; tot anul pentru frunziș
 • Culoarea florilor: Alb sau roz pal
 • Culoarea frunzelor: Verde închis, lucios
 • Diametrul coroanei: Până la 2-3 metri
 • Talie: Arbust
 • Înălțimea la maturitate: 2-3 metri
 • Perioada de înflorire: Noiembrie-martie
 • Lumina: Soare până la semiumbră
 • Rezistența la îngheț: Bună, până la -15°C
 • Sol: Bine drenat, tolerează o varietate de soluri
 • pH sol: Ușor acid până la alcalin
 • Distanța de plantare: 1-1.5 metri între plante
 • Perioada de plantare: Toamna sau primăvara

Concluzie

Călin Gwenllian – Viburnum tinus este o alegere excelentă pentru grădina sau peisajul dvs., oferind un frunziș verde pe tot parcursul anului și o explozie de flori parfumate în timpul iernii și primăverii. Această plantă versatilă și ușor de întreținut adaugă valoare estetică și funcțională, fiind ideală pentru garduri vii, borduri și plante de fundal. Cu un minim de îngrijire, Viburnum tinus va aduce frumusețe și eleganță în orice grădină.

Greutate 0,5 kg
Tip material săditor

arbust ornamental

Culoarea florilor

alb, roz pal

Perioada de inflorire

primavara, toamna

Culoarea frunzelor

verde inchis

Anotimp de interes

tot timpul anului

Diametrul coroanei

2 – 3 m

Talie

medie

Lumina

semi-umbra, soare

Rezistenta la inghet

– 15

Sol

bine drenat, oricare

Ph sol

alcalin, neutru, usor acid

Inaltimea la maturitate

0,8 – 1,5 m

Forma de ambalare

ghiveci

Inaltimea plantei la livrare

2,5 – 3 m

Perioada de plantare

tot timpul anului

Distanta de plantare

1,5 m

Udare

Moderata

Utilizare

fundal, gard viu, peisagistic, solitar

Recenzii

Nu există recenzii încă.

Fii primul care scrie o recenzie pentru “Călin Gwenllian – Viburnum tinus (>40 cm)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate