Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a IV-a

Daca aţi ajuns aici, înseamnă că sunteţi interesaţi de producerea butaşilor de lavandă din tăieturi şi aţi parcurs deja primele 3 articole (Partea I-a, a II-a şi a III-a). Dacă nu le-ţi citit încă, ar fi util. Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a IV-a

Întreţinerea

Acum că i-am văzut în strat aliniaţi ca soldaţii, mai trebuie doar să-i trecem de primavară şi vară, ca la toamnă să fie bine dezvoltaţi şi numai buni de plantat în câmp, ca butaşi de lavandă. Nu e nimic greu doar că trebuie atenţie la nevoile lor, mai ales la necesarul de apă care e musai să rămână la un anumit nivel. Eu am folosit o sondă de umiditate cumpărată de la Dedeman  şi am avut grijă să ţin tot timpul indicatorul pe umed. Nu este nimic grav dacă scade sub acest nivel atâta timp cât nu se depăşesc 1-2 zile.

Pentru că i-am plantat primăvara, în primele luni n-am avut nici o problemă cu nivelul umidităţii. N-a fost nevoie să-i ud decât de 3 sau 4 ori. Vara ar fi trebuit să iau măsuri suplimentare, chiar mă gândeam că va fi nevoie să-i ud în fiecare seară. Probabil ştiti deja că nu-i putem uda în mijlocul zilei, atunci când sunt temperaturi ridicate. Ar fi un stres inutil care poate fi evitat dacă udarea se face seara, noaptea (dacă puteţi programa udarea), sau dimineaţa (dacă aveţi timp). Din păcate a fost o vara foarte urâta, umedă şi mult mai rece decât eram obisnuiţi, cel puţin aici, la nord de Carpaţi.

Prezenţa foliei de mulcire a făcut totuşi ca în perioada când nu a plouat şi a fost mai cald, nivelul umidităţii să nu scadă prea mult, iar dimineţile reci au adus multa umiditate condensata pe plante şi sol (folie). Din iunie până în august n-a fost nevoie să ud decât de 4 sau 5 ori (depinde foarte mult de cum e anul). Vara nu s-a terminat încă, dar nici nu mă aştept la schimbări drastice pe final de sezon.

Iniţial mă pregătisem să fac tuneluri de umbrire peste straturi, dar condiţiile climatice de care vorbeam mai devreme m-au făcut să renunţ considerându-le inutile. Nu acelaşi lucru ar fi fost în cazul în care aveam o vară fierbinte.

Tunel de umbrire

Am făcut totuşi un tunel de umbrire peste unul dintre straturi şi pentru a testa comparativ comportamentul plantelor în condiţii diferite. Straturile fiind de aproximativ 1.2 m lăţime, am  făcut nişte arce de 1.5 m din tuburi de plastic groase de 11 mm, dintre cele folosite la instalaţiile electrice, şi le-am băgat în segmente de 25 cm lungime din fier rectangular de 15x15x1,5 mm. Acestea le-am introdus în sol cam 15 cm, lăsând 10 cm afară. Peste arce am tras o plasă de umbrire cu coeficient de umbrire de 40%, lata de 1.2 m. Bineînţeles că nu a acoperit tot dar este destul, cum straturile sunt orientate EST-VEST, având laturile lungi spre sud şi nord, am acoperit mai mult latura sudică. Ancorarea plasei am făcut-o cu tije de ancorare folosite la tavanele de rigips sau vă puteţi confecţiona nişte tije de ancorare din sârmă de oţel zincat de 3 mm grosime şi suficient de lungi pentru a realiza o ancorare fermă.

Tunderea

Periodic am tuns butaşii cu forfeca. Ideea era să nu facă tije florale, aşa că i-am tuns de 3 ori până acum. Probabil o să-i mai tund cel puţin încă o dată. Tunderea are rolul de a-i îndesi şi a direcţiona resursele plantei spre dezvolatarea rădăcinii şi tulpinii principale. Deasemenea stimulează şi o ramificare puternică.

Am folosit o foarfecă de gard viu manuală la primele 2 tunderi, dar am apreciat ca ar merge mult mai repede cu o foarfecă electrică şi am avut dreptate. Efortul e tot cam la fel, dar am redus timpul de tundere cu aproximativ 80%.

Vă încurajez să cumpăraţi ambele variante, uneori nu e cazul să întindeţi cablul electric pentru câteva tăieturi şi  foarfeca manuală e mai la îndemână.

Biostimulatori

Unii sunt de părere că nu e necesară folosirea biostimulatorilor la butaşii de lavandă, dar pentru a fi sigur ca totul e bine, am folosit încă de la plantarea tăieturilor un biostimulator natural: Razormin. Am pus în stropitoare cantitatea indicată de producator şi apoi am completat cu apă. Am udat abundent cu aceasta soluţie o data la 14 zile.

Am administrat biostimulatorul cu stropitoarea până când au apăut primele frunze verzi, după acest moment am făcut soluţia după acelaşi raport şi am adminstrat-o cu pompa de stropit înca de 3 ori. Tot de la apariţia primelor frunze verzi am mai pus în soluţie şi Cropmax, un îngrăşământ foliar natural. Deci 3 ture, am dat un amestec de Razormin cu Cropmax.

Acum mai dau doar cu Cropmax la acelasi interval de timp, 14 zile.

Controlul buruienilor

Chiar daca aţi pus folie de mulcire, buruienile nu vă vor lipsi de prezenta lor. Se vor insinua prin orice spaţiu liber pe care-l vor găsi şi vă vor agasa cu o determinare demnă de cauze mai bune. Trebuie smulse imediat cum apar, dacă sunt lăsate să crească, smulgerea lor vă va distruge local folia de mulcire făcând astfel misiunea mai uşoară urmatoarei serii de buruieni. Dacă sunt ţinute sub control, cu timpul vor dispărea aproape în totalitate, mai ales că odată cu venirea verii se vor îndesi şi butaşii de lavandă şi nu vor mai lăsa loc pentru buruieni.

Partea a V-a

Daca aţi respectat întocmai instrucţiunile din cele 4 părţi ale articolului, e foarte posibil să aveţi butaşii vostri în toamnă. Dacă nu aţi respectat şi aţi venit cu adaptări şi/sau variaţiuni şi aţi obtinut rezultate bune sau mai bune, abia aştept să comentaţi mai jos şi să expuneţi exprienţa voastră. Dacă  ceva a mers prost şi n-aţi obţinut rezultatele dorite, la fel, aştept să comentaţi, sunt de folos şi experienţele negative, pentru a fi evitate.

Daca am uitat ceva sau vă este neclar ce am scris, vă rog să puneţi întrebări în comentarii, o să răspund cât pot de repede şi probabil interacţiunea noastră îi va lămuri şi pe alţii.

Rămân dator până data viitoare, când voi face şi partea a V-a (click aici) în  care voi vorbi despre recoltarea butaşilor de lavandă. De asemenea voi publica şi un rezumat al celor discutate anterior, iar la final poate tragem şi-o concluzie.

Ca să vedeţi şi partea a V-a cred că v-ar fi de folos să vă abonaţi la newsletter cu ajutorul formularului de mai jos.

Distribuie postarea:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

31 comentarii pentru “Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a IV-a

 • mirela

  15 august 2016 - 10:51

  Faceti un lucru extraordinar anul acesta am plantat si eu un hectar si am fost incantata sa vad oameni care povestesc experienta lor.Mult succes in continuare.

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  15 august 2016 - 11:03

  Va multumesc. Ce fac eu nu-i chiar asa extraordinar dar ar putea fi daca ar contribui mai multi cu experienta lor la acest fond de cunostinte despre lavanda. Va invit sa propuneti oricand un subiect de interes pentru dumneavoastra, sau o invatatura mai aparte pe care ati acumulat-o din experienta.

  Lasă un răspuns
 • soceanu maria

  21 august 2016 - 11:30

  as dori un videoclip cu producerea butasilor de lavanda

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  21 august 2016 - 12:10

  Este in lucru, dar va fi disponibil doar celor abonati la newsletter.

  Lasă un răspuns
 • Sturza Angela

  4 noiembrie 2016 - 7:52

  Am si eu o planta pe care as inmulti-o pentru curtea proprie. Va rog sa imi spuneti, daca o tund acum pot sa fac acesti pasi? As dori sa obtin mai multe plante de decor in curtea mea. Se poate inmulti intr-o jardiniera? Si unde sa o tin peste iarna? Multumesc mult!

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  4 noiembrie 2016 - 8:30

  Teoretic puteti face asta acum dar va recomand s-o tundeti la primavara, prin martie, si tot atunci sa plantati si tulpinile taiate. Astfel evitati ca planta mama sa inghete peste iarna si scapati si de grija cu tulpinile, din acelasi motiv.

  Lasă un răspuns
 • Butasi de lavanda: Cum se fabrica – partea a V-a - Fabrica De Mov

  17 februarie 2017 - 1:46

  […] Butasi de lavanda : Cum se fabrica – partea IV-a […]

  Lasă un răspuns
 • Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a III-a - Fabrica De Mov

  21 septembrie 2017 - 10:54

  […] de ei în lunile în care vor creşte, să devină butaşi de lavandă, voi vorbi în următoarea parte. Va fi un capitol important aşa că n-ar fi o idee rea să subscrieţi la newsletter ca să fiţi […]

  Lasă un răspuns
 • Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a II-a - Fabrica De Mov

  9 octombrie 2017 - 13:51

  […] Solul în care se vor dezvolta butaşii nu are caracteristici speciale dar eu m-aş orienta să nu fie prea diferit de solul în care vor fi transplantaţi acei butaşi de lavandă la final, poate doar aş pune ceva mai mult îngrăşământ organic, gunoi de grajd vechi sau mraniţă. Eu aşa am facut. Am împrăştiat mai întâi mraniţa peste întreaga suprafaţă destinată producerii butaşilor, apoi am început să sap solul cu motocultorul. Am făcut 3 treceri pentru ca solul să fie foarte bine mărunţit şi mraniţa înglobată cât mai uniform. La final am făcut straturile late de aproximativ 1 m cu cărări între ele late de 30 de cm. Acum le-aş face mai late, măcar la 50 cm, pentru că spaţiul se va îngusta după ce veţi monta tunelele de umbrire despre care vă voi spune în partea a IV-a a articolului. […]

  Lasă un răspuns
 • Morom3t3

  28 octombrie 2018 - 19:15

  Avand in vedere ca radacinile incep a creste abia in primavara, oare mai este necesar hormonul de inradacinare la plantarea in perioada asta? Ma gandesc ca il va spala apa de ploaie/zapada intre timp si ca mai nimerit ar fi sa il folosesc la primavara, cand se incalzeste pamantul.
  Cum ar fi mai bine?

  PS: pe Youtube am vazut cum se foloseste mierea de albine pe post de hormon de inradacinare.
  https://www.youtube.com/watch?v=3uF5j5kO7uM

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  28 octombrie 2018 - 19:45

  E de preferat să plantați tulpinile la înrădăcinat abia la primăvară. Nu văd rostul expunerii lor iarna, la ger, vânt, etc, oricum nu au vreo evoluție pozitivă datorită temperaturilor scazute.
  Am vazut filmul cu mierea folosită ca biostimulator de înradacinare. N-am testat-o încă, dar m-aș bucura să-mi spuneți și mie dacă aveți ceva experiență și dacă rezultatele au fost pozitive.

  Lasă un răspuns
 • Morom3t3

  29 octombrie 2018 - 4:32

  Da, cred si eu ca la primavara este mai bine, insa doar in momentul de fata pot obtine taieturile. Un prieten de pe Net isi va toaleta plantatia curand si s-a oferit sa imi dea taieturi din ea pentru a acoperi in viitor cateva hectare. Avand in vedere ca ne cunoastem de putin timp, e mana cereasca sa obtin gratis atatea taieturi si se-ntelege ca nu imi permit sa fac mofturi de genul “la primavara nu poti sa imi trimiti?” :D. Apoi, iernile sunt blande la noi(intre Severin si Calafat). Aproape ca nu mai avem ierni deloc -e un Octombrie continuu in ultima vreme iar verile(mai nou, primaverile) sunt caniculare, motiv pentru care am ales sa cultiv lavanda in locul cerealelor, caci nu prea se mai face nimic aici.

  Revenid la subiect, avand in vedere ca, cantitatea de taieturi va fi mare, se intelege ca va trebui sa folosesc o cantitate mare de hormon de inradacinare, insa ziceam sa nu arunc banii degeaba pe el fiindca va fi spalat de ploi pana la primavara. De aceea va intrebam, sa vad daca e corect rationamentul meu. 😀
  ***********************************
  Cat despre mierea de albine, eu am descoperit metoda abia acum cateva zile, cand cautam sa vad care este treaba cu hormonii de inradacinare, caci cautam sa vad cum se inradacineaza lemnul cainesc si de fiecare data imi apareau pe ecran diverse nume de stimulatori de inradacinare, deci nu am avut timp de teste, insa voi testa la primavara.
  Fiind de fel un “Toma Necredinciosul”, am facut sapaturi si am gasit ca are rezultate bune si ca se foloseste in combinatie cu scortisoara, scortisoara fiind un funginicid natural.

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  29 octombrie 2018 - 6:56

  Daca e sa va raspund strict la intrebare atunci aveti dreptate, nu are rost sa folositi Razormin deocamdata. Puteti strange tulpinile primite de la prieten in legaturi de cate 50 de bucati si, asa legate cum sunt, sa le puneti 2 treimi ingropate in nisip intr-un loc ferit de vant (pivnita, sopron, hambar, etc), important e sa stea la rece. Verificati din cand in cand ca nisipul sa fie putin umed. La primavara, incepand cu finele lui februarie, va puteti apuca sa-i plantati in strat, iar din aprilie, cand incep sa creasca temperaturile, puteti folosi si Razormin (sau orice alt biostimulator de inradacinare).

  Lasă un răspuns
 • Morom3t3

  29 octombrie 2018 - 9:12

  Multumesc pentru informatii!

  Parca e mai bine cum spuneti dumneavoastra, sa ii pastrez in nisip, caci eu aveam de gand sa ii infig in pamant inca de pe acum.
  Nu este nicio problema in a fi privati de lumina?
  M-am gandit ca i-as putea pune in beci, insa acolo este 100% intuneric…

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  29 octombrie 2018 - 9:34

  N-au nicio treaba, sunt in repaus vegetativ acum. Sa aveti grija doar sa nu fie prea cald in pivnita si sa mucegaiasca. Poate n-ar fi rau sa-i stropiti usor cu niste fungicid dupa ce-i puneti in nisip.

  Lasă un răspuns
 • Morom3t3

  29 octombrie 2018 - 10:05

  Ca alternative as mai putea sa ii tin intr-o camera/sala din casa, sau in magazia in care tinea bunicul odata graul(am mostenit o gospoadarie care e parasita).

  Oare sobolanii au vreo treaba cu butasii? 😀

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  29 octombrie 2018 - 10:41

  Sa fie sub 10 grade Celsius. Sobolanii n-au treaba cu lavanda, e amara.

  Lasă un răspuns
 • Morom3t3

  31 octombrie 2018 - 6:51

  Domnule Mihai, as vrea sa va cer o parere in legatura cu performanta unei plantatii de lavanda din care as vrea sa scot ramuri pentru inradacinare. Proprietarul spune ca nu a cumparat butasii cu certificare. Avem asa:

  Soi: Sevtopolis
  Suprafata: 4200 mp, acoperita cu 9000 puieti plantati la 0.5m intre ei si 1m intre randuri.
  Localitate: Iasi.
  Productie de ulei anuala:
  an I -0.80l
  an II -12l
  an III -23l
  an IV -22l (au fost afectate 3 randuri de vecinul care a ierbicidat porumbul- 0.5l a scos din randurile afectate). Zice ca trebuia sa scoata cel putin 35l.

  La un simplu calcul rezulta 83l/Ha si parca mai este pana la cei minim 100l cu care este laudat soiul Sevtopolis.
  Oare ce sa fie la mijloc? Faptul ca butasii nu sunt certificati? Clima? Banui ca Nordul nu-i ca Sudul. 😀
  Chiar produce 100l/Ha plantatia de Sevtopolis? Daca da, care ar fi buba la aceasta plantatie?
  A, si inca o informatie pe care nu reusesc sa o rumeg… A spus ca pana acum nu a toaletat niciodata plantatia. Nu stiu cum vine asta. Ma gandesc ca dupa ce a recoltat lavanda, nu i-a mai facut taierea de toamna. Sa fie asta un motiv pentru lipsa celor 20 de litri? Ma gandesc ca, daca nu a taiat-o, nu s-a indesit suficient.

  Foto: Aprilie-Mai-Iunie https://imgur.com/a/WdC0ibw

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  31 octombrie 2018 - 7:25

  La Sevtopolis se pot scoate și 130 de kg/ha, dar e drept că nu oricum, oriunde și oricând. Trebuie să țineți cont că recolta de lavandă este influențată de vreme, soi, sol, ca orice cultură. Ca să scoți o producție maxim posibilă trebuie facute niște analize de sol și ajustată compozitia amendamentelor, dacă vrem maxim trebuie investit și în ceva îngrășăminte. Ideal ar fi îngrășăminte organice. Structura solului conteaza în aceeași măsură ca și vremea.
  M-am uitat la imagine și pare că plantele nu arata la forma și dimensiunea ideală de an 4, e posibil să fie așa și din cauza lipsei tunderii de formare, tundere care stimulează îndesirea și dezvoltarea plantei.
  Un alt aspect ce poate influența cantitatea de ulei obtinută este și metoda de distilare. Aici aștept mai multe detalii. O instalație bună scoate 2%, sau chiar mai mult, ulei din masa florală verde, o instalație proastă va obține sub 1%.
  Văd că sunt și goluri pe rânduri și asta influențează producția de ulei, e normal. La 42 de ari ați obținut 22Kg, extins la hectar ar însemna cam 55kg. Nu e foarte rău, dar clar se poate obține mai mult.
  Eventual sunați-mă la 0721256229 pentru alte detalii.

  Lasă un răspuns
 • Morom3t3

  2 noiembrie 2018 - 8:25

  Aici a facut uleiul. Mie mi se pare destul de profi. 😀
  https://imgur.com/a/6tZz4Oh

  Cat despre cei 22 de litri, in realitate ar trebui sa fie 35l, dupa calculele lui.
  3 randuri i-au fost afectate de ierbicid si a scos din ele jumatate de litru de ulei. La 35l pe 42 ari ar rezulta 83l/Ha si zic ca-i binisor avand in vedere ca nu tuns deloc. Cred ca faptul ca nu le-a tuns i-a daunat mult si imi inchipui ca ajungea lejer la 100l daca ar fi facut-o. Mie imi era sa nu fie din cauza soiului, ca nu e certificat si cine stie ce cum o fi… Ce ziceti, detine soi bun? 🙂

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  12 noiembrie 2018 - 15:43

  Cred ca da. Nu pot fi sigur cu datele pe care le avem, dar cred ca e ok.

  Lasă un răspuns
 • Aron

  27 februarie 2019 - 6:30

  Bună ziua. Am citit toate articolele dumneavoastră despre producerea butasilor, dar am încă o nelămurire: cum se procedează cu udarea? Cum va ajunge apa la rădăcini prin acea folie ?

  Lasă un răspuns
 • Alin Mihai Vezure

  27 februarie 2019 - 12:47

  Buna ziua. In primul si in al doilea an am udat destul de mult straturile cu capul de dus. Apa se infiltra in pamant pe langa tulpinile butasilor si prin gaurile facute de cele cateva buruieni care reusesc sa strapunga folia. Acum folosesc tuburi de picurare montate sub folie.

  Lasă un răspuns
 • mirela

  5 martie 2024 - 16:47

  Faceti un lucru extraordinar anul acesta am plantat si eu un hectar si am fost incantata sa vad oameni care povestesc experienta lor.Mult succes in continuare.

  Lasă un răspuns
 • soceanu maria

  5 martie 2024 - 16:47

  as dori un videoclip cu producerea butasilor de lavanda

  Lasă un răspuns
 • Butasi de lavanda: Cum se fabrica – partea a V-a - Fabrica De Mov

  5 martie 2024 - 16:47

  […] Butasi de lavanda : Cum se fabrica – partea IV-a […]

  Lasă un răspuns
 • Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a III-a - Fabrica De Mov

  5 martie 2024 - 16:47

  […] de ei în lunile în care vor creşte, să devină butaşi de lavandă, voi vorbi în următoarea parte. Va fi un capitol important aşa că n-ar fi o idee rea să subscrieţi la newsletter ca să fiţi […]

  Lasă un răspuns
 • Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a II-a - Fabrica De Mov

  5 martie 2024 - 16:47

  […] Solul în care se vor dezvolta butaşii nu are caracteristici speciale dar eu m-aş orienta să nu fie prea diferit de solul în care vor fi transplantaţi acei butaşi de lavandă la final, poate doar aş pune ceva mai mult îngrăşământ organic, gunoi de grajd vechi sau mraniţă. Eu aşa am facut. Am împrăştiat mai întâi mraniţa peste întreaga suprafaţă destinată producerii butaşilor, apoi am început să sap solul cu motocultorul. Am făcut 3 treceri pentru ca solul să fie foarte bine mărunţit şi mraniţa înglobată cât mai uniform. La final am făcut straturile late de aproximativ 1 m cu cărări între ele late de 30 de cm. Acum le-aş face mai late, măcar la 50 cm, pentru că spaţiul se va îngusta după ce veţi monta tunelele de umbrire despre care vă voi spune în partea a IV-a a articolului. […]

  Lasă un răspuns
 • Morom3t3

  5 martie 2024 - 16:47

  Avand in vedere ca radacinile incep a creste abia in primavara, oare mai este necesar hormonul de inradacinare la plantarea in perioada asta? Ma gandesc ca il va spala apa de ploaie/zapada intre timp si ca mai nimerit ar fi sa il folosesc la primavara, cand se incalzeste pamantul.
  Cum ar fi mai bine?

  PS: pe Youtube am vazut cum se foloseste mierea de albine pe post de hormon de inradacinare.
  https://www.youtube.com/watch?v=3uF5j5kO7uM

  Lasă un răspuns
 • Morom3t3

  5 martie 2024 - 16:47

  Domnule Mihai, as vrea sa va cer o parere in legatura cu performanta unei plantatii de lavanda din care as vrea sa scot ramuri pentru inradacinare. Proprietarul spune ca nu a cumparat butasii cu certificare. Avem asa:

  Soi: Sevtopolis
  Suprafata: 4200 mp, acoperita cu 9000 puieti plantati la 0.5m intre ei si 1m intre randuri.
  Localitate: Iasi.
  Productie de ulei anuala:
  an I -0.80l
  an II -12l
  an III -23l
  an IV -22l (au fost afectate 3 randuri de vecinul care a ierbicidat porumbul- 0.5l a scos din randurile afectate). Zice ca trebuia sa scoata cel putin 35l.

  La un simplu calcul rezulta 83l/Ha si parca mai este pana la cei minim 100l cu care este laudat soiul Sevtopolis.
  Oare ce sa fie la mijloc? Faptul ca butasii nu sunt certificati? Clima? Banui ca Nordul nu-i ca Sudul. 😀
  Chiar produce 100l/Ha plantatia de Sevtopolis? Daca da, care ar fi buba la aceasta plantatie?
  A, si inca o informatie pe care nu reusesc sa o rumeg… A spus ca pana acum nu a toaletat niciodata plantatia. Nu stiu cum vine asta. Ma gandesc ca dupa ce a recoltat lavanda, nu i-a mai facut taierea de toamna. Sa fie asta un motiv pentru lipsa celor 20 de litri? Ma gandesc ca, daca nu a taiat-o, nu s-a indesit suficient.

  Foto: Aprilie-Mai-Iunie https://imgur.com/a/WdC0ibw

  Lasă un răspuns
 • Aron

  5 martie 2024 - 16:47

  Bună ziua. Am citit toate articolele dumneavoastră despre producerea butasilor, dar am încă o nelămurire: cum se procedează cu udarea? Cum va ajunge apa la rădăcini prin acea folie ?

  Lasă un răspuns

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate