Această ultimă parte despre producerea butașilor de lavandă este un articol în care voi recapitula pe scurt principalele informații necesare. La final voi face o evaluare a întregului proces și ce concluzii s-ar putea desprinde. Am scris destul de târziu acest ultim articol din serie, dar în timp ca să fie util în primăvara 2017.
Recapitulare
- Mărunțiți și pregătiți bine solul de pe suprafața de teren destinată pepinierei. Sol bine mărunțit și tasarea fermă scad șansele formării de goluri de aer, fapt ce ar reduce procentul de plante viabile;
- Trasați și construiți straturile pe care veți planta tulpinile de lavandă în vederea înrădăcinării;
- Tasați bine terenul cu un tăvălug de grădină;
- Udați bine straturile în cazul în care solul este uscat;
- Acoperiți straturile cu folie neagră de mulcire de lațime corespunzătoare dimensiunilor straturilor (80-120 cm);
- Pregătiți tulpinile de lavandă (taieturile), aveți grijă ca tăietura de la bază să fie curată, oblică, iar dimensiunile să fie astfel: grosime 3-10mm, lungime minim 15 cm;
- Curățați de frunze tulpinile pe o lungime de 8-10 cm pornind de la bază;
- Înfigeți tulpinile în sol, dar aveți grijă ca distanțele minime dintre ele să nu fie mai mici de 5 cm. Adâncimea pe care o recomand este de aproximativ 10 cm;
- După plantare udați abundent cu o soluție de stimulent de înrădăcinare preparat după recomandarile producatorului (Razormin, Raiza, Radistim, Plant Starter, etc), repetați o dată la 10-14 zile;
- Urmăriți ca umiditatea din sol să nu scadă prea mult, solul trebuie să fie în permanență umed, reavăn;
- Așteptați. Nu se va întâmpla mare lucru până când temperatura solului nu va crește peste 15 grade celsius. Primele semne ca totul merge bine vor fi atunci când apar primele frunzulițe verzi, în scurt timp tot stratul se va transforma din cenușiu-argintiu în verde crud.
- La momentul apariției tijelor florale e deja timpul pentru prima tundere. Folosiți o foarfecă de mână, moto sau electrică și țineți butașii la o înălțime de maxim 20-25 de cm în lunile de vara. Pe la finele lunii august puteți să-i lăsați să crească în voie dar taiați tijele florale care pot aparea în septembrie.
- Recoltarea se face la sfârșit de octombrie – început de noiembrie, odată cu intrarea plantelor în repaus vegetativ. Eliminăm astfel stresul cauzat de transplantare. Udați bine solul înainte de recoltare, altfel riscați ca mare parte din rădăcină să se rupă.
Concluzii
Dacă totul a decurs normal ar trebui ca la final să obțineți o rată de succes de minim 50%. Eu am reușit să obțin o rată de 76% și am fost foarte mulțumit. Peste 80% din butași au fost foarte bine dezvoltați și au avut lungimi cuprinse între 30 și 50 de cm.
Toate detaliile le gasiți în primele 4 părți și vă recomand să le citiți sau să le recitiți înainte să vă apucați de treabă.
- Butasi de lavanda : Cum se fabrică – partea I-a
- Butasi de lavanda: Cum se fabrică – partea a II-a
- Butasi de lavanda : Cum se fabrică – partea III-a
- Butasi de lavanda : Cum se fabrică – partea IV-a
2 comments
Ionita-Nitu Georgeta
Multumesc pentru raspunsul detaliat, clar si concret. Sunt convinsa ca acum orice pasionat de aceasta cultura poate sa-si faca butasi singur. Pentru cei ce vor sa faca din lavanda o afacere as recomanda colaborarea cu specialisti sau cumpararea butasilor. Inca o data va multumesc.
Ionita-Nitu Georgeta
Multumesc pentru raspunsul detaliat, clar si concret. Sunt convinsa ca acum orice pasionat de aceasta cultura poate sa-si faca butasi singur. Pentru cei ce vor sa faca din lavanda o afacere as recomanda colaborarea cu specialisti sau cumpararea butasilor. Inca o data va multumesc.