„Big business” sau „small business”

Alegerea modelului de business pe care vreți să-l inițiați depinde de voi și resursele pe care le aveți la dispoziție. Dacă vreți să porniți de la cel puțin 1 hectar înseamna că resursele de care dispuneți (aici mă refer și la timp si forța de muncă nu doar la bani) sunt substanțiale și probabil la fel sunt și așteptarile. Trebuie să țineți cont că dacă nu aveți experiență, agricolă în general și în cultura lavandei în particular, este posibil să aveți dificultăți in estimarea necesarului de forța de muncă de care aveți nevoie pentru scurtă perioada de timp la recoltare,  puteți avea dificultăți la uscarea lavandei sau chiar la vânzarea recoltei. Primii ani de la plantare, în perioada de dezvoltare a plantei, lucrările agricole sunt mai numeroase, ceea ce vă va solicita în mod deosebit. Fără experiență e foarte posibil să fiți tentați să renunțați.

În schimb dacă începeți cu loturi mai mici, sub 1 hectar, riscurile și necesarul de resurse sunt mai mici, veți fi mai implicați, iar experiența câștigată  vă va indica în ce ritm vă puteți dezvolta pe mai departe. Extinderea ulterioară a suprafeței cultivate se va putea face prin forțe proprii fără să mai cheltuiți sume importante de bani.

Eu voi începe toamna aceasta cu doar 1500 de metri pătrați, asta înseamnă 3000 de butași de lavandă plantați pe rânduri la 50 de cm pe rând și distanța între rânduri de 1 m . Mie mi se pare cel mai la îndemână model de business datorită motivelor expuse mai sus. Nu descurajez pe nimeni să nu pornească cu 2-3 hectare dar trebuie neaparat să țină cont că resursele angajate nu sunt doar cele de la plantare. Dacă vă lipsește experiența  atunci va trebui s-o cumpărați.

Notaam folosit  eronat termenul de „big business” în mod intentionat doar pentru a face o separare între cele două modele prezentate succint mai sus. În realitate „big business” s-ar asocia mai potrivit unei ferme de peste câteva zeci de hectare.

Notă adaugată în ianuarie 2016: între timp am plantat doar 2500 de butași pe o altă schema de plantare, 40cm între plante și 1,2 m între rânduri.

Distribuie postarea:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate