Sarcococca humilis

Sarcococca humilis este un arbust veșnic verde remarcabil, apreciat pentru frunzișul său dens și parfumul plăcut al florilor în timpul iernii. Această plantă aduce un plus de eleganță și rafinament oricărei grădini sau peisaj datorită frunzelor sale strălucitoare și florilor discrete, dar extrem de parfumate.

Aspect

Sarcococca humilis  are frunze ovale, lucioase și de un verde intens, care creează un fundal luxuriant pe tot parcursul anului. Florile sunt mici, albe și apar iarna, adesea din decembrie până în martie, emanând un parfum dulce, intens, care atrage atenția și îmbunătățește atmosfera din grădină. După înflorire, planta produce bobițe negre, adăugând un alt punct de interes vizual.

Cerințe de Îngrijire

Sarcococca humilis  este o plantă ușor de întreținut, ideală pentru grădinarii de toate nivelurile. Preferă locurile umbroase sau semiumbroase, fiind perfectă pentru colțurile mai întunecate ale grădinii unde alte plante ar putea să nu se dezvolte bine. Solul trebuie să fie bine drenat, bogat în materie organică și ușor acid până la neutru. Planta necesită udare regulată, mai ales în perioadele secetoase, dar trebuie evitată stagnarea apei. Este o plantă rezistentă, care tolerează bine temperaturile scăzute, până la aproximativ -15°C.

Boli și Dăunători

Sarcococca humilis  este relativ rezistentă la boli și dăunători. Totuși, în condiții de umiditate excesivă, poate fi susceptibilă la apariția mucegaiului sau a petelor pe frunze. Dăunătorii comuni, precum afidele, pot ocazional să atace planta, dar acestea pot fi gestionate cu ușurință prin metode organice sau chimice, dacă este necesar. Monitorizarea regulată și menținerea unei bune circulații a aerului ajută la prevenirea problemelor.

Utilizări în Peisagistică

Datorită dimensiunilor sale compacte și a frunzișului dens, Sarcococca humilis  este excelentă pentru utilizarea în borduri, grădini de umbră sau ca plantă de acoperire a solului. Este, de asemenea, potrivită pentru grădini de curte și poate fi cultivată în containere pentru a aduce un strop de verdeață și parfum pe terase sau balcoane. Aspectul său decorativ și parfumul deosebit al florilor fac din această plantă o alegere minunată pentru a adăuga un punct de interes în grădina de iarnă.

Asocieri cu Alte Plante

Sarcococca humilis  se asociază bine cu alte plante de umbră și semiumbră. Poate fi plantată alături de ferigi, hoste, Heuchera, sau rododendroni, pentru a crea straturi variate de texturi și culori. De asemenea, poate fi combinată cu alte plante cu flori de iarnă, cum ar fi helleborele sau mahoniile, pentru a adăuga interes și diversitate pe parcursul sezonului rece.

Informații Specifice Plantei

 • Anotimp de interes: Iarna și începutul primăverii pentru înflorire; tot anul pentru frunziș
 • Culoarea florilor: Alb
 • Culoarea frunzelor: Verde intens, lucios
 • Diametrul coroanei: Aproximativ 0.5-1 metru
 • Talie: Arbust
 • Înălțimea la maturitate: 0.3-0.6 metri
 • Perioada de înflorire: Decembrie-martie
 • Lumina: Umbră până la semiumbră
 • Rezistența la îngheț: Bună, până la -15°C
 • Sol: Bine drenat, bogat în materie organică
 • pH sol: Ușor acid până la neutru
 • Distanța de plantare: Aproximativ 0.5 metri între plante
 • Perioada de plantare: Toamna sau primăvara

Concluzie

Sarcococca humilis  este o alegere excelentă pentru grădinarii care doresc să adauge un element de interes în grădina lor pe tot parcursul anului, dar mai ales în lunile de iarnă. Este o plantă decorativă, cu întreținere redusă, care aduce un parfum plăcut și un frunziș dens și verde, contribuind la crearea unui spațiu verde atrăgător și plăcut. Această plantă se adaptează bine în colțurile umbroase ale grădinii, unde poate aduce viață și culoare chiar și în cele mai întunecate zile de iarnă.

Greutate 0,5 kg
Tip material săditor

arbust ornamental

Culoarea florilor

alb

Perioada de inflorire

decembrie, martie

Culoarea frunzelor

verde intens

Anotimp de interes

iarna, primavara

Diametrul coroanei

0,6 – 1 m

Talie

medie

Lumina

semi-umbra, umbră

Rezistenta la inghet

– 15

Sol

bine drenat, fertil

Ph sol

neutru, usor acid

Inaltimea la maturitate

0,3 – 0,6 m

Forma de ambalare

ghiveci

Inaltimea plantei la livrare

30-40 cm

Perioada de plantare

tot timpul anului

Distanta de plantare

0,5 m

Udare

Abundenta

Utilizare

aliniamente, gard viu, peisagistic

Recenzii

Nu există recenzii încă.

Fii primul care scrie o recenzie pentru “Sarcococca humilis (30 cm)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate