Lavanda – Lavandula angustifolia, cunoscută și sub numele de lavandă englezească, este o plantă perenă, apreciată pentru frumusețea și aroma sa deosebită. Aceasta are frunze înguste, lineare, de culoare verde-argintie, ce conferă plantei un aspect delicat și elegant. Florile sunt grupate în spice lungi și sunt, de obicei, de un mov intens, deși pot varia de la albastru-violet până la roz pal sau alb. Lavanda emană un parfum plăcut și liniștitor, care atrage polenizatori precum albinele și fluturii.

Cerințe de Îngrijire: Lavandula angustifolia preferă locații însorite, cu expunere directă la soare pentru cel puțin 6 ore pe zi. Este o plantă rezistentă la secetă, având nevoie de un sol bine drenat, ușor nisipos. Este tolerantă la diferite tipuri de sol, dar preferă un pH între 6.0 și 8.0. Udarea trebuie să fie moderată, evitându-se excesul de apă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor. Se recomandă tunderea plantei după perioada de înflorire pentru a menține o formă compactă și pentru a încuraja creșterea densă.

Boli și Dăunători: Lavanda este relativ rezistentă la boli și dăunători. Totuși, poate fi afectată de afide, acarieni sau mucegaiuri, mai ales în condiții de umiditate excesivă. Pentru a preveni problemele, este important să se asigure un spațiu adecvat între plante pentru o bună circulație a aerului și să se evite udarea frunzelor.

Utilizări în Peisagistică: Lavandula angustifolia este extrem de versatilă în peisagistică. Este folosită în borduri, straturi mixte, grădini de stâncă și ca plantă de accent. Poate fi cultivată și în ghivece sau jardiniere pe terase și balcoane. Datorită frunzelor sale persistente și aspectului atractiv pe tot parcursul anului, lavanda adaugă textură și culoare grădinii, chiar și în afara sezonului de înflorire.

Asocieri cu Alte Plante: Lavanda se asociază bine cu alte plante mediteraneene, care au cerințe similare de îngrijire. Printre acestea se numără rozmarinul, cimbrul, salvie și oregano. În grădini de flori, lavanda poate fi combinată cu trandafiri, margarete și plante perene cu flori galbene sau roz, pentru a crea un contrast cromatic plăcut.

Date Științifice și Caracteristici

 • Anotimp de interes: Vară (pentru flori), toamna și iarna (pentru frunze persistente)
 • Culoarea florilor: Mov, violet, albastru, roz, alb
 • Culoarea frunzelor: Verde-argintie
 • Diametrul coroanei: 60-90 cm
 • Talie: Mică spre medie
 • Înălțimea la maturitate: 60-90 cm
 • Perioada de înflorire: Iunie-August
 • Lumină: Soare direct (6+ ore/zi)
 • Rezistență la îngheț: Bună, până la -15°C
 • Sol: Bine drenat, nisipos, lutos
 • pH sol: 6.0-8.0
 • Distanța de plantare: 30-45 cm
 • Perioada de plantare: Primăvara sau toamna (în zonele mai calde)

Lavanda este o alegere excelentă pentru orice grădină datorită frumuseții, versatilității și ușurinței de îngrijire. Această plantă nu doar că înfrumusețează spațiul, dar aduce și beneficii ecologice prin atragerea polenizatorilor și rezistența la secetă.

Greutate 0,5 kg
Tip material săditor

arbust ornamental, planta aromatica

Culoarea florilor

mov

Perioada de inflorire

iulie, iunie, septembrie

Culoarea frunzelor

verde deschis

Anotimp de interes

tot timpul anului

Diametrul coroanei

0,3-0,7 m

Talie

mica

Lumina

soare

Rezistenta la inghet

-23

Sol

bine drenat, calcaros, nisipos

Ph sol

neutru, usor acid

Inaltimea la maturitate

0,3 – 0,6 m

Forma de ambalare

ghiveci

Inaltimea plantei la livrare

20-25 cm

Perioada de plantare

tot timpul anului

Distanta de plantare

0,3

Udare

Ponderata

Utilizare

borduri, gard viu, peisagistic, solitar

Recenzii

Nu există recenzii încă.

Fii primul care scrie o recenzie pentru “Lavandă la ghiveci”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate