Hortensia Silver Dollar – Hydrangea paniculata

Hortensia Silver Dollar, cunoscută sub denumirea botanică Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’, este o plantă ornamentală deosebită, apreciată pentru inflorescențele sale mari și spectaculoase, care aduc un plus de eleganță și culoare oricărei grădini. Această hortensie este ideală pentru grădinari datorită cerințelor sale moderate de îngrijire și frumusețea sa impresionantă.

Aspect Atractiv

Hortensia Silver Dollar se remarcă prin inflorescențele sale mari, conice, care pot ajunge la dimensiuni impresionante de până la 20-25 cm în lungime. Florile inițial de culoare albă, se transformă treptat în nuanțe de roz pal, adăugând un interes vizual pe măsură ce sezonul avansează. Frunzele sunt ovale, de culoare verde închis, oferind un contrast plăcut cu florile strălucitoare.

Cerințe de Îngrijire

Hortensia Silver Dollar este relativ ușor de întreținut. Preferă solurile bine drenate, bogate în materie organică și ușor acide până la neutre. Expunerea ideală este în soare parțial, deși poate tolera soarele plin în condiții de umiditate constantă. Este important să mențineți solul umed, mai ales în perioadele secetoase. Tăierile se efectuează primăvara devreme pentru a stimula o înflorire abundentă și pentru a menține forma dorită.

Boli și Dăunători

Hortensia Silver Dollar este relativ rezistentă la boli și dăunători. Totuși, poate fi susceptibilă la anumite probleme cum ar fi mucegaiul praf, putregaiul rădăcinilor și atacuri de afide sau acarieni. Monitorizarea regulată și intervenția promptă cu tratamente adecvate pot preveni și gestiona aceste probleme. Este recomandat să se asigure o bună circulație a aerului și evitarea udării frunzișului pentru a preveni bolile fungice.

Utilizări în Peisagistică

Hortensia Silver Dollar este extrem de versatilă în peisagistică. Poate fi utilizată ca plantă solitară pentru a crea un punct focal impresionant sau plantată în grupuri pentru a forma un gard viu sau o bordură spectaculoasă. Este ideală pentru grădini de flori, grădini de pădure și aranjamente peisagistice mixte. De asemenea, poate fi plantată în containere mari pentru a decora terasele și balcoanele.

Asocieri cu Alte Plante

Hortensia Silver Dollar se combină bine cu alte plante perene și arbuști. Poate fi plantată alături de hosta, ferigi, rododendroni sau azalee, pentru a crea straturi variate de texturi și culori. De asemenea, se potrivește bine cu alte hortensii, crini și trandafiri, contribuind la crearea unui peisaj bogat și diversificat.

Informații Specifice Plantei

 • Anotimp de interes: Vara și începutul toamnei pentru înflorire; toamna pentru frunzișul colorat
 • Culoarea florilor: Alb, devenind roz pal
 • Culoarea frunzelor: Verde închis
 • Diametrul coroanei: Aproximativ 1-1.5 metri
 • Talie: Arbust
 • Înălțimea la maturitate: 1-1.5 metri
 • Perioada de înflorire: Iulie-septembrie
 • Lumina: Soare parțial până la soare plin
 • Rezistența la îngheț: Bună, până la -30°C
 • Sol: Bine drenat, bogat în materie organică
 • pH sol: Ușor acid până la neutru
 • Distanța de plantare: 1-1.5 metri între plante
 • Perioada de plantare: Primăvara sau toamna

Concluzie

Hortensia Silver Dollar este o alegere excelentă pentru grădinarii care doresc să adauge un element de spectaculozitate și eleganță în grădinile lor. Inflorescențele sale mari și schimbările de culoare pe parcursul sezonului adaugă un interes continuu. Cu cerințele sale moderate de îngrijire și rezistența bună la condițiile de mediu, această hortensie va aduce frumusețe și bucurie oricărui peisaj.

Greutate 0,5 kg
Tip material săditor

arbust ornamental

Culoarea florilor

alb, roz pal

Perioada de inflorire

august, iulie, septembrie

Culoarea frunzelor

verde

Anotimp de interes

toamna, vara

Diametrul coroanei

1 – 1,5 m

Talie

medie

Lumina

semi-umbra, soare

Rezistenta la inghet

-30

Sol

bine drenat, fertil

Ph sol

neutru, usor acid

Inaltimea la maturitate

0,8 – 1,5 m

Forma de ambalare

ghiveci

Inaltimea plantei la livrare

20-25 cm

Perioada de plantare

tot timpul anului

Distanta de plantare

0,5-1 m

Udare

Moderata

Utilizare

aliniamente, borduri, fundal, peisagistic, solitar

Recenzii

Nu există recenzii încă.

Fii primul care scrie o recenzie pentru “Hortensie Silver Dollar – Hydrangea paniculata”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate