Caprifoi – Lonicera caprifolium

Caprifoiul – Lonicera caprifolium, cunoscut și sub denumirea de caprifoi sau Mâna Maicii Domnului, este o plantă cățărătoare decorativă apreciată pentru florile sale parfumate și aspectul său atrăgător. Această plantă adaugă un plus de farmec oricărei grădini sau peisaj, datorită culorilor vii și mirosului plăcut al florilor.

Aspect Atractiv

Lonicera caprifolium este un arbust cățărător, care poate atinge până la 5-6 metri înălțime. Frunzele sunt ovale, de culoare verde închis, iar florile sale sunt grupate în inflorescențe dense. Florile sunt de culoare alb-gălbui, uneori cu nuanțe de roșu sau roz, și sunt extrem de parfumate, mai ales seara. După înflorire, planta produce bobițe roșii-portocalii, adăugând un alt element de interes vizual.

Cerințe de Îngrijire

Lonicera caprifolium este o plantă relativ ușor de întreținut. Preferă expunerea la soare plin sau semiumbră și se adaptează bine în soluri bine drenate, fertile și moderat umede. Udarea trebuie să fie regulată, mai ales în perioadele de secetă, dar planta nu tolerează stagnarea apei. Tăierile se fac după înflorire pentru a menține forma și a încuraja o nouă creștere sănătoasă. În timpul iernii, planta poate fi protejată cu mulci pentru a preveni deteriorarea rădăcinilor în cazul unor temperaturi foarte scăzute.

Boli și Dăunători

Lonicera caprifolium este destul de rezistentă, dar poate fi afectată de anumite boli și dăunători. Printre bolile comune se numără oidium (mucegaiul pudrat) și antracnoza, care pot fi gestionate cu fungicide adecvate. Dăunătorii comuni includ afidele și acarienii, care pot fi controlați prin metode organice sau chimice. Monitorizarea regulată și menținerea unei bune circulații a aerului pot ajuta la prevenirea acestor probleme.

Utilizări în Peisagistică

Caprifoiul este ideal pentru acoperirea gardurilor, pergolelor, zidurilor și altor structuri de grădină datorită capacității sale de a se cățăra rapid și eficient. Este, de asemenea, utilizat pentru a crea ecrane verzi și pentru a adăuga verticalitate în grădinile mixte. Frumusețea și parfumul său fac din Lonicera caprifolium o alegere populară pentru grădinile de flori, grădinile de cabană și peisajele formale sau informale.

Asocieri cu Alte Plante

Lonicera caprifolium se combină bine cu alte plante cățărătoare și perene. Clematis, wisteria și trandafirii cățărători sunt parteneri ideali, creând un peisaj divers și bogat în culori și texturi. De asemenea, poate fi plantată lângă plante perene și arbuști care preferă condiții similare de creștere, cum ar fi lavanda, phloxul sau salvia.

Informații Specifice Plantei

 • Anotimp de interes: Primăvara și vara pentru înflorire; toamna pentru fructe
 • Culoarea florilor: Alb-gălbui, cu nuanțe de roșu sau roz
 • Culoarea frunzelor: Verde închis
 • Diametrul coroanei: Până la 2-3 metri (lățime pe suport)
 • Talie: Cățărător
 • Înălțimea la maturitate: 5-6 metri
 • Perioada de înflorire: Mai-iulie
 • Lumina: Soare plin până la semiumbră
 • Rezistența la îngheț: Bună, până la -20°C
 • Sol: Bine drenat, fertil, moderat umed
 • pH sol: Ușor acid până la neutru
 • Distanța de plantare: 1-1.5 metri între plante
 • Perioada de plantare: Primăvara sau toamna

Concluzie

Lonicera caprifolium este o alegere excelentă pentru grădinarii care doresc să adauge un element de verticalitate și parfum în grădinile lor. Este ușor de întreținut, se adaptează bine la diverse condiții de sol și lumină și oferă o explozie de flori parfumate pe tot parcursul verii. Cu un minim de îngrijire, această plantă va aduce frumusețe și un farmec aparte în orice peisaj, fiind ideală pentru acoperirea gardurilor, pergolelor și altor structuri de grădină.

Greutate 0,5 kg
Tip material săditor

arbust ornamental

Culoarea florilor

alb, galben

Perioada de inflorire

iulie, iunie, mai

Culoarea frunzelor

verde

Anotimp de interes

tot timpul anului

Diametrul coroanei

2 – 3 m

Talie

mare

Lumina

semi-umbra, soare

Rezistenta la inghet

-20

Sol

bine drenat, fertil, umed

Ph sol

neutru, usor acid

Inaltimea la maturitate

5-6 m

Forma de ambalare

ghiveci

Inaltimea plantei la livrare

40-60 cm

Perioada de plantare

tot timpul anului

Distanta de plantare

1,5 m

Udare

Ponderata

Utilizare

cățărător, fundal, solitar

Recenzii

Nu există recenzii încă.

Fii primul care scrie o recenzie pentru “Caprifoi – Lonicera caprifolium (>50 cm)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate